Gewezen minister Felisi: “Geen overeenkomst met Chinese ondernemers voor caustic soda”

Voormalig minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zegt aan Suriname suriname dat hij wel betrokken was bij de lading, de boot met caustic soda (een giftige stof) die naar het dorp Godo-olo is vervoerd. Volgens Felisi was het echter nooit de bedoeling, zoals afgesproken met de Chinese ondernemer, om caustic soda flakes naar het gebied te brengen.
“Ik ben mans genoeg om toe te geven dat ik er wel bij betrokken was. Het is de ondernemer die zich niet aan de afspraken en de overeenkomst heeft gehouden. Nergens in de overeenkomst staat dat hij dit middel zou gebruiken,” merkt Felisi op. De afspraak was dat er gewerkt zou worden met het middel Jinchan, dat milieuvriendelijk is en niet schadelijk voor mens en milieu.
Felisi vertelt dat jongens uit zijn dorp hem benaderden, omdat Chinese ondernemers hen hadden benaderd om goudwinning te verrichten in het dorp Godo-olo.
“De gesprekken begonnen, maar ik was geen voorstander omdat ik niet wilde dat mijn gebied vervuild zou worden met gevaarlijke stoffen. Ik heb meteen aangegeven dat ik geen voorstander was, maar de jongens bleven aandringen omdat ze geen apparatuur meer hadden om in het dorp achterin te werken. Ze wilden een win-win-deal sluiten met de Chinezen, waarbij een deel van het gebied gemijnd zou worden zodat zij met hun machines konden werken, terwijl de Chinezen moderne goudwinningstechnieken zouden toepassen. Ik vroeg toen met welke moderne technieken ze zouden werken en kreeg als antwoord een middel. Ik zei meteen dat als het om cyanide ging, ik niet zou meewerken,” deelt de ex-minister mee.
Er werd vervolgens een gesprek gevoerd met de ondernemer, die uitleg gaf over het middel Jinchan. Felisi ging zelf op onderzoek uit en ontdekte dat het middel niet schadelijk was.
Tijdens de gesprekken maakte Felisi zijn standpunt duidelijk en gaf aan dat hij niet zou meewerken als cyanide zou worden gebruikt. “Het antwoord was nee, het gaat om Jinchan, een milieuvriendelijk product dat geen schade toebrengt aan mens en milieu.”
Er werd ook aangegeven dat zij een vergunning hadden van de Surinaamse overheid, die werd getoond aan Felisi. “Ik heb een kopie genomen en ben ermee naar de autoriteiten gegaan. De vergunning kwam van Economische Zaken, en ik heb bevestiging gekregen van de afdeling. Met de vergunning ben ik naar het Nimos gegaan, dat aangaf dat het middel geen schadelijke gevolgen heeft, maar nog in het proces zit om op de positieve lijst te komen. Er zijn echter geen noemenswaardige zaken,” legt Felisi uit.
Hij zegt verder dat hij hierna terug is gegaan naar het dorp om daar te vergaderen met de mensen, en zij hadden geen bezwaar. Zo kwam de overeenkomst tot stand en werden enkele mensen aangewezen om te ondertekenen.
Het traditioneel gezag van Godo-olo had geen bezwaar tegen het werk van de Chinese ondernemers. Tot zijn verbazing werd Felisi vorige week echter gebeld dat er een boot onderweg was naar Godo-olo met cyanide aan boord. “Ik heb toen aangegeven dat er een overeenkomst was en toestemming was verleend, niet wetende dat het om andere goederen ging dan wat we hadden afgesproken. Volgens de ondernemer zat Jinchan in de boot, maar dat klopt niet,” zegt Felisi. Hij voegt eraan toe dat er geen controle was uitgevoerd bij het vertrek van de boot, omdat deze zich niet had gemeld. “De boten zijn aangehouden en het spul is teruggehaald naar Albina.”
Districtscommissaris (dc) van het ressort Boven-Tapanahony, Henk Deel, geeft aan dat hij vanaf het moment dat hij het bericht kreeg, alles in het werk heeft gesteld om samen met de autoriteiten het middel terug te halen uit het gebied. Ook het traditioneel gezag en de bestuursdienst waren betrokken. Volgens de dc ging het om 240 zakken caustic soda flakes. Afgelopen maandag zijn de laatste zakken, die door de gemeenschap als caustic soda waren aangemerkt, uit het gebied gehaald en naar Albina gebracht.
De zakken met caustic soda flakes waren bedoeld voor mijnbouwactiviteiten, voegt de districtscommissaris eraan toe. De boten met de giftige middelen zijn door de gemeenschap en het traditioneel gezag aangehouden en aan de politie overgedragen.
De zakken zijn in beslag genomen door Recherche Oost na afstemming met het Openbaar Ministerie (OM). Deze kwestie wordt verder onderzocht door de recherche.