‘Geweld tegen vrouwen is maatschappelijk probleem’

PARAMARIBO — “Het eindigt niet op 10 december, het begint vandaag!” Dat zeggen elf vrouwen in Nederland middels hun krachtige oproep ‘Stop geweld tegen vrouwen!’ op 10 december, de Dag van de Mensenrechten en de slotdag van de internationale campagne Orange the World van UN Women. Het gaat om vrouwen uit Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer die zich hebben verenigd om dit sterke signaal af te geven en daarbij hun persoonlijke en professionele ervaringen te delen.
Hun actie roept op tot wereldwijde bewustwording en actie tegen geweld of femicide. “Geweld tegen vrouwen is meer dan een persoonlijk drama, het is een maatschappelijk probleem dat we samen moeten aanpakken”, zegt initiatiefneemster Jane Kuldipsingh. “Het is een sluipende moordenaar die we moeten stoppen vóórdat het de volgende generatie treft.”

“Samen staan we op tegen geweld. Het stopt niet op 10 december, het begint nu. Voor iedere vrouw, overal”

Volgens haar steunen veel vrouwen de actie, maar durfden ze niet mee te doen vanwege schaamte. Ze zegt zichzelf te zien als de elfde vrouw, een verbindende kracht die moeiteloos meer dan een elftal aan verhalen over geweld tegen vrouwen bijeenbrengt.
Los van Kuldipsingh participeerden Ferial Abdoel, Nanda Baldew, Maureen Barbier, Lyza Zuidersma, Fleur Soyak en Carla Mahawat Khan uit Den Haag, Magalie en Imani Hooi uit Rijswijk, Ashna Paltansing uit Zoetermeer en Maya Petronilia-Kalpoe.
(lees verder onder de )

Ervaringen
Abdoels vriendin Emmy werd in 2020 vermoord, Baldew is advocate en pleitbezorgster van het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa voor het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, Magalie Hooi maakt zich hard voor bewustwording en geeft een stem aan slachtoffers, Barbier is survivor van geweld en leert dat er een leven is voor en na het geweld.
Paltansing spreekt zich uit tegen mentale mishandeling en financiële uitbuiting en doorbreekt generationele taboes, Zuidersma is survivor en holistisch therapeut, die zich inzet voor het helen ná seksueel geweld, Petronilia-Kalpoe is jeugdverpleegkundige die tegen genitale verminking van meisjes is en voorstander is van het zelfbeschikkingsrecht over het lichaam.
Soyak is zorgprofessional en staat symbool voor vrouwen die zich niet kunnen, mogen en durven uitspreken door schaamte en angst. Imani Hooi is studente en oprichtster Caribische community, die zich inzet voor de bewustwording en veilige toekomst voor jongeren, Mahawat Khan is uitvaartondernemer, die de harde realiteit van femicide kent.
Oranje is volgens Kuldipsingh de kleur van eenheid en verbinding. “We hebben dat heel hard nodig in een progressief land als Nederland. Zij staat dan ook symbool voor de wereldwijde stem van meisjes die vaker slachtoffer zijn van geweld. We roepen iedereen op, hoe moeilijk het ook is, hulp in te schakelen, meldingen te doen en elkaar te steunen. Samen staan we op tegen geweld. Het stopt niet op 10 december, het begint nu. Voor iedere vrouw, overal.”