Gevolgen toekenning Surinaamse nationaliteit aan Surinamers met Nederlandse nationaliteit?

INGEZONDEN
In de Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen Nederland en Suriname bij de onafhankelijkheid verkregen inwoners die in Suriname geboren waren de Surinaamse nationaliteit. Surinamers die op 25 november 1975 buiten Suriname woonplaats of verblijf hadden, behielden de Nederlandse nationaliteit. Men spreekt wel over SuriNeds. Reeds enige tijd is er een discussie gaande of deze SuriNeds de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen en wel op grond van het ius soli, territorialiteitsbeginsel.

Degenen die op het Surinaams grondgebied zijn geboren verkrijgen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit. Daarbij behouden zij hun Nederlandse nationaliteit. Er is dan sprake van dubbele nationaliteit, oftewel bipatride.

“Verder kunnen verkrijgers van de Surinaamse nationaliteit eigendommen verwerven in Suriname zonder hun toevlucht te nemen tot legale constructies, zoals het oprichten van een stichting naar Surinaams recht”

VHP heeft bij monde van president Santokhi geopperd de Surinaamse nationaliteit te willen toekennen op grond van het territorialiteitsbeginsel. Daarvoor is echter wetswijziging noodzakelijk en moet De Nationale Assemblee (DNA) daartoe besluiten.
Dat kan niet per presidentiële resolutie aan uitverkorenen. Ook NDP heeft zich geroerd op dit gebied. Eerst werd het document Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) ingevoerd, vervolgens werd een nationale discussie voorgesteld over deze kwestie en laatstelijk meende de nieuwe voorzitter van de partij dat er nogal wat haken en ogen verbonden waren aan deze toekenning.
Tot nu toe heeft dit denk- en breiwerk echter niet geleid tot een wetsvoorstel in De Nationale Assemblee. Van geen van beide partijen. Mogelijk wil men dit uitschuiven tot na de verkiezingen van 2025. Het is echter duidelijk dat er weinig duidelijkheid bestaat over de bedoeling van deze partijen als het er op aankomt het nationaal belang op dit punt te dienen.
Het standpunt van andere politieke partijen is niet bekend. Dit is wel interessant in verband met de komende verkiezingen. Alleen van 597 Netwerken is bekend dat zij al vier jaren met het idee speelt om Surinamers in en buiten Suriname te verbinden. Dat is immers het Leitmotiv van de partij in strategische ontwikkelingsdoelen, de strategic development goals.
Gevolgen
Wat zijn nou de gevolgen van de toekenning van de Surinaamse nationaliteit aan SuriNeds? Voor het eerst zal het aantal Surinamers meer dan één miljoen bedragen. Surinamers met een Surinaamse nationaliteit verkrijgen dan, ook indien zij buiten Suriname woon- of verblijfplaats hebben, van rechtswege het actief kiesrecht voor de verkiezing van leden van DNA.  
Dat geldt niet voor de verkiezing van ressortraadsleden omdat die alleen gekozen kunnen worden door ingezetenen. Ook niet voor districtsraadleden die zoals u wellicht weet verkozen worden door de ressortraden, althans leiders van politieke partijen die in de ressorten zetels hebben verworven bij de verkiezingen.
Verder kunnen verkrijgers van de Surinaamse nationaliteit eigendommen verwerven in Suriname zonder hun toevlucht te nemen tot legale constructies, zoals het oprichten van een stichting naar Surinaams recht. Kunnen deze Surinamers ook iets verliezen? Een bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet kan men niet meenemen naar Suriname.
Dat geldt ook voor de Aanvullende Inkomensondersteuning Ouderen (AIO). Deze aanvullende uitkering voor ouderen met een wettelijk pensioen (AOW) kent eigen regels. Ook met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WAO, WIA en WGA is het verstandig eerst contact op te nemen met de uitkeringsinstantie om de gevolgen te bespreken van eventuele migratie naar Suriname.
Een AOW-uitkering kan zonder meer geëxporteerd worden naar Suriname. Dit geldt ook voor bovenwettelijke pensioenuitkeringen, uitkeringen dus die worden verkregen omdat men pensioen heeft opgebouwd bij een werkgever. Ook hier geldt, bij twijfel is het raadzaam de werkgever te raadplegen.
Dubbele nationaliteit bemoeilijkt de controle en handhaving van rechtmatigheid van het verkrijgen van deze uitkeringen niet. Nederland heeft rechtstreeks toegang tot gegevens van het Glis omtrent onroerend goed van bijstandsgerechtigden. Ook bij het CBB kan worden nagegaan of een bijstandsgerechtigde of AOW-er inmiddels samenwoont of getrouwd is.
Het Bureau Sociale Zekerheid van de Nederlandse ambassade, afdeling Consulaire Zaken, is belast met controle ter plaatse. Zo worden huisbezoeken afgelegd. Bovendien bestaat een sociaal zekerheidsverdrag tussen Nederland en Suriname.
Een ander gevolg betreft de Inkomstenbelasting. Wie uit Nederland vertrekt om metterwoon te gaan verblijven in Suriname is niet meer belastingplichtig in Nederland indien men daar een inkomen heeft. Dit betekent dat in Nederland afgedragen inkomensheffing kan worden teruggevraagd.
Men kan bij de Belastingdienst Nederland ook vrijstelling vragen van afdracht inkomensheffing. Daarvoor is nodig een verklaring van de Belastingdienst Suriname dat men daar binnenlands belastingplichtige is.
Op grond van het verdrag voorkoming dubbele heffing heeft Suriname het heffingsrecht verkregen voor belastingen. Dat geldt niet voor voormalige Surinaamse ambtenaren die bij de onafhankelijkheid in Nederland zijn komen wonen en een pensioen krijgen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds.
Geloof dus geen fantasieverhalen van de (sociale) media, maar vraag aan uw uitkeringsinstantie wat de gevolgen zijn van uw eventuele voornemen …