George farming meest duurzame mkb-landbouwbedrijf van Suriname 2021

Het bedrijf George farming van George Karan uit district Saramacca is vandaag door de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en partners uitgeroepen tot het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname. Dit gebeurde in de Royal Ballroom van hotel Torarica voor een klein en select gezelschap.
Felicitaties werden digitaal vanuit Nederland aan de winnaars overgebracht door de voorzitter van stichting d’ONS, Rob Baan, en ter plekke door de ambassadeurs van de stichting Joyce Sylvester en directeur Hendrik Comvalius. Karan ontving de eerste prijs. Hij is een voltijds landbouwer en bezit ongeveer tien hectare grond, die geheel beplant wordt. Daarnaast huurt de teler grond om zijn productiecapaciteit te verhogen en continuïteit te garanderen aan zijn klanten. De teler is langer dan 30 jaar actief in de landbouwsector.
Enkele jaren geleden heeft hij de training van ‘plantendokter’ succesvol afgerond en is sindsdien overgestapt naar duurzame landbouw. Verrassend vond de jury dat de teler werkt met innovatieve technologie voor het beheren van zijn wisselbouwsysteem. George farming heeft door de jaren heen geïnvesteerd in een machinepark, dat hij regelmatig inzet voor grondbewerking en wisselteelt. Karan maakt voornamelijk gebruik van biologische middelen.
Dennis Parmo uit district Commewijne eindigde op de tweede plaats en Matau uit district Wanica was goed voor de derde plek. Parmo en Matau ontvingen respectievelijk €500 en €250.