‘Genezing komt niet zonder pijn’

06/04/2021 08:08 – Ivan Cairo

DNA-lid Patricia Etnel (NPS) noemt de downgrading van Suriname geen mooie ontwikkeling. :  
PARAMARIBO – “Genezing komt niet zonder pijn”. Met de uitvoering van het Crisis- en Herstelplan om de economie weer op spoor te krijgen zal de samenleving het de komende periode nog moeilijker krijgen. Een goed gericht armoedebestrijdingsplan en sociaal vangnet is daarom noodzakelijk. In dit moeilijk traject zal de regeringsleiding nu “meer dan ooit leiderschap en daadkracht moeten tonen”. Zo reageert NPS- assembleelid Patricia Etnel op de downgrading van Surinames kredietwaardigheid van ‘CCC’ naar ‘RD’, restricted default’ door ratingbureau Fitch Ratings
“Geen mooie ontwikkeling. Triest”, zo typeert ze de degradatie, die erop neerkomt dat Suriname een wanbetaler is en potentiële beleggers en financiers worden gewaarschuwd. De rating van de twee internationale obligatieleningen die in 2023 en 2026 vervallen is gedropt van ‘C’ naar ‘D’, default omdat Suriname de uitgestelde aflossing die uiterlijk 31 maart gepleegd moest worden niet heeft gedaan. Binnen dertig dagen moet weer een fors bedrag op tafel gelegd worden voor reguliere aflossingen op voornoemde schulden.
Etnel merkt op dat al vóór de verkiezingen van vorig jaar mei duidelijk was dat Suriname zware en moeilijke tijden tegemoet zou gaan vanwege het beleid dat door de regering-Bouterse is gevoerd tussen 2010 en 2020. “We zitten met een samenleving die niet verder komt. We zitten met ondernemers die nog miljoenen moeten ontvangen van de Staat, vanaf 2016. We zitten met leningen die we moeten aflossen en er is geen productie”, zegt de NPS’er. Ze wijst erop dat de mijnbouw nu hoofdzakelijk draait op goud en aardolie; bauxiet is weggevallen. De regering moet nu met gerichte oplossingen komen hoe productiesector op korte termijn van de grond te krijgen “om richting beter te gaan”.
Dat het met de zeer slechte rating moeilijk zakendoen wordt met de internationale wereld, wordt door de volksvertegenwoordiger erkend. Op dat stuk kijkt de wereld volgens haar ook naar het Surinaams leiderschap om te zien wat ze zullen maken van de onderhandelingen voor schuldherschikking en uitstel van betaling. “We moeten laten zien dat we met ons beleid het geloof van de internationale wereld en fondsen kunnen krijgen. We zullen niet eruit komen zonder littekens, maar eruit leren dat daadkracht en eerlijk leiderschap ten alle tijde belangrijk zijn. Anders is onze toekomst verloren.”
Ze voegt eraan toe: “Wat nu belangrijk is, is dat de regering komt met het herstel- en stabilisatieplan en alles op tafel zet met betrekking tot de toekomst van onze samenleving. Geen beloftes, maar de keiharde realiteit, hoe pijnlijk en tof het ook zal zijn.”
Angelique del Castilho, voorzitter van het buitenparlementaire DA ’91, komt met concrete voorstellen om op korte termijn de nijpende financiële positie van de staat te verbeteren. Er dient opnieuw onderhandeld te worden met de goudmultinationals zodat ook zij de government take op brandstof betalen zoals de rest van de samenleving. “Alle luxe van gezagsdragers afschaffen als inspiratie voor de zware offers die de samenleving zal moeten brengen; alle parastatalen, met uitzondering van nutsvoorzieningen, privatiseren; tekenen van de overeenkomst met het IMF en deze tot op de letter uitvoeren”, stelt ze. Voorts zal corruptie zonder excuses bestreden moeten worden.
Del Castilho voert verder aan dat besluiten op de G-7 en G-20 die binnenkort plaatsvinden goed in de gaten gehouden moeten worden en deskundig dienen te worden geanalyseerd. Volgens haar zouden daar mogelijk positieve consequenties voor Suriname kunnen zijn “in het brengen van enige verlichting in ons schuldenprobleem en ruimte creëren voor groei. Wat wij wel moeten begrijpen is dat een beter Suriname mogelijk blijft, maar goed bestuur vereist is, er geen boropasi mogelijkheden zullen zijn en wij een lange weg te gaan hebben naar herstel”.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname