MET DE VERKIEZING van Jennifer Geerlings-Simons tot eerste vrouwelijke president van Suriname, aan de vooravond van vijftig jaar staatkundige onafhankelijkheid, is geschiedenis geschreven. Het is niet alleen een persoonlijk hoogtepunt voor haar, maar ook een collectief keerpunt voor Suriname – een land dat, ondanks vele uitdagingen, stappen blijft zetten richting gendergelijkheid.
De symboliek is krachtig. De NDP, de partij die is opgericht door de coupplegers van februari 1980 die in 1981 de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw ophieven, levert nu – decennia later – de eerste vrouwelijke president van het land. Daarmee is een cirkel rond, of beter gezegd: daarmee is een nieuwe cirkel begonnen. Want hoewel de afschaffing van de juridische ondergeschiktheid van vrouwen een revolutionaire stap was, is de strijd voor echte gelijkwaardigheid nog niet gestreden.
In de jaren die volgden werden belangrijke wetten ingevoerd, zoals betaald zwangerschapsverlof voor vrouwen en – recenter – ook voor mannen. Toch blijven vrouwen structureel ondervertegenwoordigd op sleutelposities in het bedrijfsleven, de politiek en de wetenschap. Gendergelijkheid is immers meer dan alleen wetten en quota. Het gaat om gelijke toegang tot kansen, eerlijke verdeling van zorgtaken, economische zelfstandigheid, en een samenleving waarin meisjes niet slechts dromen van leiderschap, maar actief gestimuleerd worden om dat leiderschap op te eisen.
De verkiezing van Geerlings-Simons kan en moet hierin een kantelpunt zijn. Haar benoeming biedt meisjes en vrouwen een nieuw ijkpunt. Waar eerder mannelijke politici het beeld van gezag bepaalden, laat Geerlings-Simons zien dat ook vrouwen het hoogste ambt waardig zijn – en aankunnen. Haar pad naar het presidentschap is een les in volharding, politieke rijpheid en toewijding aan de publieke zaak.
Maar symbolen alleen zijn niet genoeg. De komende jaren zal Suriname gerichte investeringen moeten doen in genderbewust onderwijs, economische empowerment van vrouwen en de aanpak van gender gerelateerd geweld. Daarnaast is het van belang dat beleid niet genderneutraal, maar gendersensitief is: bewust van de verschillende sociale realiteiten van vrouwen, mannen en non-binaire personen.
Het is nu aan president Geerlings-Simons – en aan de samenleving als geheel – om dit momentum vast te houden. Gendergelijkheid is geen vrouwenzaak. Het is een ontwikkelingszaak. De ogen zijn op Suriname gevestigd. Laten we die kans grijpen en samen bouwen aan een land waarin geen enkel meisje haar dromen moet bijstellen omdat ze vrouw is. Want pas dan zal het door Karin Refos beschreven ‘glazen plafond’ echt definitief gebroken zijn.
- Soekidjo Sasmiardja..
- Shata werkt samen met internationale influencers om toerism…..
- De verkiezing van de president in Suriname: een tikkende ti…..
- Monument uit 1926 krijgt nieuw leven als Petrus Donders Jeu…..
- Swit Firi is na een stilte van bijna een jaar terug..
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..
- Monteur verdacht van verduistering en wanprestatie..
- Nieuw S.B.W. als product van de Nederland-Caribisch-Surinaa…..
- ‘Verkiezingsuitslag bevestigt morele antagonistische tegens…..
- LVV Women in Agriculture Beurs gehouden in Nickerie..
- ‘Informatie moet makkelijk toegankelijk zijn voor leerlinge…..
- Minister Dasai: “We kunnen niet alle milieuproblemen binnen…..
- Miracle 2 terug met nieuwe single..
- HAASTIGE SPOED..
- Rengenachtig begin van de week..
- Politiekapel brengt CD “HERMANDAD” rond 130 jaar KPS..
- Israël doodt top van Iraanse Revolutionaire Garde: kerninst…..
- Costa Rica wint nipt van Suriname in doelpuntrijke strijd..
- Zeggen: samenwerking coalitie is opportistische bundeling..
- Nintendo’s Nieuwe Switch:..
- Constitutioneel Hof functioneert niet: advocaat Van Dijk lu…..