Geloof in Natio groter

02/04/2021 11:01 – Marinio Balsemhof

 
PARAMARIBO – Het geloof in de nationale voetbalselectie van Suriname is na de gewonnen WK 2022-kwalificatiewedstrijd tegen Aruba (6-0) nog groter geworden. Drie dagen daarvoor werden de Kaaimaneilanden met 3-0 verslagen. Canada, dat de Kaaimaneilanden met 11-0 verpletterde en daarvoor Bermuda met 5-1 klein kreeg, heeft net als Suriname zes punten maar staat op basis van het doelsaldo (+15 om +9) eerste in groep B.
Winston Morman vindt dat Natio tegen Aruba een veel betere wedstrijd heeft gespeeld. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Voetbaloefenmeesters in Suriname (VVOS) stond het middenveld veel beter dan in het duel daarvoor. Er waren veel meer combinaties en loopacties. Een ander punt was dat Aruba, ondanks dat het minder is dan de Kaaimaneilanden, tenminste de durf had om tevoetballen. “Het team heeft meer risico’s genomen dan de Kaaimaneilanden, maar Natio stond er duidelijk bovenop”, Morman.
Hij denkt dat de huidige ontwikkelingen in het voordeel kunnen werken voor het Surinaamse voetbal. “Deze overwinning geeft het team en onze aanhang een boost voor de volgende wedstrijden. Het is een hype geworden en het voetbal heeft aandacht nodig. Ik zie nog steeds zoveel mensen in verschillende Surinaamse shirts lopen”, zegt hij. “Dus zoals gezegd ‘Bribi na Krakti’.”
Ex-bondscoach Roberto Gödeken had verwacht dat Suriname met de profspelers veel sterker zou zijn. Hun meedoen was een jarenlange wens van vele Surinamers en het was op 24 maart voor hem een unicum om de eerste selectie met nagenoeg alleen profspelers mee temaken.
Hij had erop gerekend de komst van deze spelers Natio een boost zou geven. “Maar ik had wel verwacht dat de wedstrijd tegen de Kaaimaneilanden een niet al te geweldige zou zijn, omdat het team heel weinig tijd had om zich voor te bereiden. Maar ook de trip naar Suriname en de twijfels of deze profs mee mochten doen aan de tweede wedstrijd speelde een rol”, geeftde succescoach aan.
Gödeken zegt dat in de tweede wedstrijd er een duidelijk verschil was. “De jongens zijn veel beter gaan spelen. Ook zag je dat met de drie spelers die er de eerste wedstrijd ontbraken (Diego Biseswar, Florian Jozefzoon en Tjaron Cherry, … red.) wij een stevig team hebben”, geeft hij aan. “Als dit team bij elkaar blijft en zich verder gaat ontwikkelen, zal Suriname flinke stappen maken. Ik praat niet direct over het WK halen, maar wij gaan het een heleboel tegenstanders moeilijk maken. Ditteam heeft de kracht en de potentie om verder te gaan.”
Ex-goaltjesdief Gino Brandon was onder de indruk van het balbezit en de balcirculatie. “Het was vanaf begin op goed tempo”, zegt de oud-speler van Walking Boyz Company en Natio. Hij vindt dat met een klein beetje meer nauwkeurigheid bij de afronding Suriname best met 9-0 of 10-0 had kunnen winnen. “In elk geval is dit een heel positieve startvan Natio.” De verwachtingen zijn ook bij hem groter geworden, maar wijst erop dat men niet te hard van stapel moet lopen. “Wij moeten stap voor stap de hordes nemen.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname