Geld en wetgeving grootste problemen binnen zorgsector

Tekst en beeld
PARAMARIBO — Het grootste probleem binnen de gezondheidszorg is geld en de budgettering daarvan. Tot die conclusie kwam cardioloog Walther Jap woensdag tijdens zijn presentatie bij het maandelijkse beleidsforum van Palu, waarbij deskundigen praten over brandende vraagstukken, gevolgd door discussie. Jap ging samen met Meryl Maes van de Zorgraad en Hilly Samuels-Eduart van de Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname in op de uitdagingen van de zorgsector. Alle drie merkten op dat de zorg op dit moment niet is wat het wezen moet. “We moeten gaan kijken waar we efficiënter kunnen werken”, vond Jap.

Daarnaast moet er volgens hem ook goede wetgeving zijn om de sector te ordenen. “De basis is wetgeving. Er moeten daarom sowieso nog meer wetten komen”, zei de cardioloog. Onder meer de Basiszorgwet moet worden herzien. “Er zijn daarin een paar dingen waar wij als artsen toch wel kleine veranderingen willen hebben”, onthulde hij zonder daarop nader in te gaan.

“De premie bij wet is nog steeds vastgesteld op SRD 165. Hiermee kun je geen zorg betalen”
Meryl Maes (Zorgraad)
Ook Maes is voorstander van aanpassing van de Basiszorgwet. Dat voorstel wordt volgens haar al geruime tijd gedaan vanuit de Zorgraad, maar het is (nog) niet overgenomen door de overheid. Eén van de zaken die al lang is geadviseerd, is om de extreem lage ligdagtarieven van de ziekenhuizen te verhogen. “Ik moet u jammer genoeg vertellen dat de premie bij wet nog steeds is vastgesteld op SRD 165. Hiermee kun je geen zorg betalen.” Ze pleitte daarnaast voor meer transparantie van de geldbesteding en kostenbeheersing binnen de zorg.
Stof voor verkiezingen
Samuels-Eduart ging in haar presentatie uitgebreid in op de vele uitdagingen voor verpleegkundigen in Suriname. De betaling binnen de zorg is volgens haar het grootste probleem. “Niet alle ziekenhuizen hebben dezelfde salaristarieven, waardoor de mensen wegtrekken van het ene ziekenhuis naar het andere, maar ook naar het buitenland.”
De informatie van deze maandelijkse bijeenkomsten wordt volgens Palu-hoofdbestuurslid Imran Taus verzameld en verwerkt in de standpunten van de partij. “Deze standpunten nemen we ook mee in onze verkiezingsprogramma’s, zodat die niet bestaan uit gebakken lucht. Onze verkiezingsprogramma’s zijn gebaseerd op wat de deskundigen ons onder meer zeggen tijdens het beleidsforum”, aldus Taus tegenover de Ware Tijd.