Het uur van de waarheid is aangebroken. NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt vandaag beëdigd als de eerste vrouwelijke president van Suriname. Ze wordt het tiende staatshoofd sinds de onafhankelijkheid en neemt de ambtsketen over van Chandrikapersad Santokhi in een financieel moeilijke periode. “Ik ben ready voor de job. Ik moet nu in de praktijk gaan werken”, zegt ze in gesprek met de Ware Tijd.
Tekst en beeld ADVERTISEMENT
Het land kampt met economische tegenwind, maar Geerlings-Simons is vastberaden en heeft een duidelijke missie: het vertrouwen in de politiek terugbrengen en Suriname op het juiste spoor zetten zodat iedere burger prettiger kan leven.
“De verwachtingen mogen er zijn, maar vanaf de campagne heb ik geen onrealistische dingen beloofd”
De spanning is maandagmiddag duidelijk voelbaar in het pand te Zorg en Hoop waar ze voorlopig kantoor houdt. Leden van haar ondersteuningsteam maken de laatste afspraken, terwijl de president-elect zich voorbereidt op een gesprek dat ze later die dag moet voeren met haar aankomende (onder)ministers. Daaraan voorafgaand sprak ze uitvoerig met aankomend minister van Financiën en Planning Adelien Wijnerman, die in de plaats komt van de uitgevallen Ismanto Adna.
Geerlings-Simons geeft toe dat ze sinds haar verkiezing tot president op 6 juli weinig heeft kunnen uitrusten. Toch straalt ze, zoals gewoonlijk, rust en gezag uit wanneer ze eindelijk ruimte heeft voor een interview. “Het gaat goed”, vertelt ze met een lichte glimlach wanneer ze maandagmiddag vertelt hoe de afgelopen dagen zijn verlopen. “Er zijn dagen waarop ik in de nacht toch nog een beetje moet werken, dus ik heb weinig geslapen. We zijn bezig met het ministersteam. Er zijn voordrachten, maar ik moet ook naar de antecedentenonderzoeken kijken en opnieuw met de mensen praten om te kijken of ze het echt willen gaan doen en of ik met ze kan doorgaan. Dat is een vrij druk proces”, schetst ze de situatie.
Presidentschap niet grootste droom
Geerling-Simons is gereed om aan de slag te gaan als staatshoofd, maar zegt meteen dat het presidentschap niet de grootste droom van haar leven is die in vervulling gaat. “Absoluut niet”, klinkt ze resoluut. “Dé droom in mijn leven is altijd geweest om een wezenlijke bijdrage te leveren en ervoor te zorgen dat mensen in dit land het beter kunnen hebben, prettig met elkaar kunnen samenleven en het gevoel hebben dat we stap voor stap vooruitgaan. Dat heb ik altijd gedaan, ongeacht welk werk ik deed.”
Ze benadrukt dat veel geld verdienen nooit haar drijfveer is geweest. “Ik heb in mijn hele leven nooit alleen om het geld gewerkt. Ik moet altijd plezier vinden in wat ik doe. Ik heb mezelf altijd keihard ingezet in elk ding dat ik doe. En ik houd altijd rekening met barrières die kunnen komen in het proces.”
Geerlings-Simons zegt dat ze vanaf haar kinderjaren begaan is met het lot van haar medeburgers en wist toen al dat ze zich wilde inzetten voor land en volk. “Ik was me heel bewust van onze historie. Soms heeft dat pijn gedaan, want op de basisschool leer je bepaalde dingen en als kind kon ik dat niet altijd verdragen.”
Ze noemt als voorbeeld de verhalen over slavernij en de koloniale periode waarin de Surinaamse bevolking werd onderdrukt. In de opvoeding werd haar ook geleerd om scherp te zijn en zaken altijd kritisch te benaderen. “Mijn moeder was iemand die zich heel veel bezighield met politiek. Geen partijpolitiek, maar met hoe het in het land moest en ze volgde ook de internationale politiek. Dus ik ben daarmee opgegroeid, maar ik hield niet van de actieve politiek”, herinnert ze zich.
Hoewel ze geen actief lid was van de NDP, sympathiseerde ze als arts wel met deze partij. Uiteindelijk werd ze in 1996 door wijlen Jules Wijdenbosch gevraagd om in de actieve politiek te gaan vanwege haar potentie en kritische houding over zaken die toen misgingen in de gezondheidszorg. “Ik heb er een paar weken over nagedacht en gesproken met mijn familie en heb besloten om me aan te sluiten. De rest is history. Het is eigenlijk op mijn pad gekomen”, merkt ze lachend op.
Ze boogt op bijkans 25 jaar parlementaire ervaring, waarvan tien jaar als voorzitter van De Nationale Assemblee. “Ik heb zowel in de oppositie als in de coalitie gezeten en heb veel ervaring opgedaan.”
Thuisfront belangrijk
De aankomende president benadrukt dat in haar hele politieke loopbaan haar gezin en familie altijd een belangrijke rol hebben gehad. “Persoonlijk denk ik dat je politiek werk niet goed kan doen als je de ondersteuning niet hebt van je gezin en familie. Als je thuisfront niet in orde is, zal het wel heel zwaar zijn.”
Geerlings-Simons beseft dat de samenleving, mede vanwege de moeilijke situatie …
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit..
- Natio-verdediger Paal verruilt Engelse competitie voor Turk…..
- Einde tijdperk Santokhi: exit Chan en Mel..
- AWJ lovend over minister MacAndrew: ‘De mens stond altijd c…..
- Bastille Day: President Santokhi prijst Franse vriendschap …..
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Ui…..
- Verdachte aangehouden ter zake overtreding Vuurwapenwet..
- Politica Roopram: ‘Mensen willen het verschil voelen in hun…..
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname..
- Riad Nurmohamed: “Ik heb geen tijd voor huichelaars”..
- Santokhi bedankt bedrijfsleven voor samenwerking..
- BESCHOUWING: Bestuurlijke wanorde van Santokhi..
- Suriname–Servië Kamer van Koophandel tekent strategisch akk…..
- Veiligheid, logistiek en communicatie centraal bij inaugura…..
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag..
- Donderdag overdracht ministeries aan nieuwe ministers..
- Drie opgesloten na drugsinval Nickerie..
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven..
- Frankrijk wil fors bezuinigen: 44 miljard aan besparingen, …..
- Winston Rinaldo Rijssel (50) Amsterdam Nederland 9-7-202…..
- Winston Rinaldo Rijssel (50) Amsterdam Nederland 9-7-202…..