Geen sprake van corruptie bij aanbesteding capaciteitsuitbreiding EBS

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft het parlement gisteren voorgehouden dat er niets mis is met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). In de gemeenschap is er commotie ontstaan alsof er sprake zou zijn van onregelmatigheden bij de EBS. De VHP-assembleeleden Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi hebben staande de COVID-19-openbare vergadering aan de regering opheldering gevraagd over deze kwestie.
Brunswijk hield het parlement voor dat de aanbesteding van dit project in mei 2019 nationaal en internationaal is gehouden. Bij de aanbesteding hebben 34 bedrijven het aanbestedingsdocument opgevraagd. Bij de verplichte aanwijzing in juni 2019 waren er slechts 19 bedrijven aanwezig. De documenten moesten op 16 juli 2019 worden ingediend, waarbij vijf bedrijven zich hebben ingeschreven. De vicepresident legde uit dat er na evaluatie is gekozen voor Olibis NV.
Hij zei dat dit proces door acht afdelingen is goedgekeurd waarnaar ze het verder door hebben gestuurd naar de afdeling Procurement voor de finale afhandeling.
Brunswijk stelde zowel het parlement als de gemeenschap gerust dat er geen sprake is van fraude en dat alles richtig is verlopen. Hij gaf mee dat het uit stukken is gebleken dat alle bedrijven gelijke kansen hebben gehad om mee te doen. Er is geen sprake van een voorkeursbehandeling, liet de vicepresident duidelijk weten.
Jogi liet na de uitleg van de vicepresident weten ingenomen te zijn met de beantwoording van de vragen. Hij zei onder de indruk te zijn over de wijze waarop de regering duidelijkheid heeft verschaft in deze kwestie.
Het assembleelid zei te hopen dat de onduidelijkheden die er waren hiermee zijn weggewerkt. Jogi deed verder een beroep om het beschuldigen van anderen achterwege te laten. “We moeten stoppen om mensen die een bijdrage leveren aan de opbouw van het land te criminaliseren.”
Enkele politieke activisten hebben afgelopen week aangifte gedaan tegen Olibis-directeur Otmar Sibilo en Andojo Rusland, gewezen president-commissaris van de EBS. Volgens de indieners zou er sprake zijn van corruptie bij de gunning van dit project. Of zij hierna de aangifte zullen intrekken is vooralsnog niet duidelijk.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald