Politici en machthebbers klagen vaak dat er te weinig erkenning is voor hun “goede daden.” Ze wijzen erop dat media en burgers liever kritiek leveren op wat fout gaat, in plaats van lof te uiten voor wat wél wordt gerealiseerd. Maar laten we hier eens kritisch naar kijken: waarom zouden we hen prijzen voor het uitvoeren van de taken waarvoor ze zijn aangesteld en betaald? Den man mus’ du den wroko.
Wanneer een regering een weg repareert, sociale uitkeringen uitbetaalt of een gemeenschap voorziet van basisvoorzieningen, dan is dat geen gunst. Dat is hun werk. Politici worden gekozen, ingezworen en beloond met belastinggeld — nee, even voor alle duidelijkheid: onze belastinggelden — om beleid uit te voeren dat de samenleving ten goede komt. Het zou absurd zijn als een burger van zijn werkgever zou eisen hem te prijzen voor het simpelweg uitvoeren van zijn baan. Waarom zou dat anders zijn voor politici?
Toch wordt er vaak gesuggereerd dat media en burgers ondankbaar zijn omdat ze de nadruk leggen op problemen die nog niet zijn opgelost. Maar kritiek is geen ondankbaarheid; het is een essentieel mechanisme binnen een democratie. Het is precies die kritische blik die ervoor zorgt dat bestuurders scherp blijven, dat wanbeleid wordt blootgelegd en dat machthebbers verantwoording moeten afleggen.
Het is ook een kwestie van verwachtingen. Een brandweerman die een brand blust, een arts die een patiënt behandelt of een docent die lesgeeft, verwacht geen publiek applaus. Ze doen hun werk. Waarom verwachten politici dat wel? Het idee dat regeringsleiders of beleidsmakers erkenning moeten krijgen voor het uitvoeren van hun taken, is een gevaarlijk glijdende schaal. Het verschuift de norm van wat als ‘normaal’ beleid wordt gezien en kan zelfs leiden tot een cultuur waarin politieke leiders zichzelf als onmisbare weldoeners gaan beschouwen, in plaats van dienaren van het volk.
Wat we nodig hebben, is een mentaliteitsverandering. Un mus’ denki trafasi. Burgers mogen eisen dat politici leveren waarvoor ze verkozen zijn. En media hebben de taak om juist te kijken naar de gaten in het beleid, de beloften die niet worden nagekomen en de problemen die nog moeten worden opgelost. Want dáár ligt de werkelijke uitdaging.
Wil een politicus waardering? Laat hem dan excelleren. Laat hem structureel bijdragen aan duurzame oplossingen. Laat hem niet alleen werken binnen de termijn van verkiezingsbelangen, maar voor de lange termijn van het land. Want pas als een bestuurder méér doet dan het minimum, meer dan het absoluut noodzakelijke, dan verdient hij misschien een schouderklopje. Tot die tijd is het simpelweg: werk aan de winkel. Un du unu wroko. Want naf’ dati we kisi pai.
Jerrel Harderwijk
- Presidentiële werkgroep schenkt bloeddrukmeters aan Huize A…..
- 2024 telde 78 verkeersdoden en 3244 verkeersslachtoffers..
- Het ministerie van Arbeid viert dit jaar 55-jarig bestaan..
- FAI-arbeiders woest over kolossaal gebouw op terrein bestem…..
- Trainees SAO hebben gelijk een baan gevonden..
- Opleiding Community Librarianship versterkt rol Surinaamse …..
- Voorbereidingen verkiezingen verlopen soepel ondanks person…..
- Virgil wederom veroordeeld voor diefstal, roept: “God slaap…..
- President Santokhi ontvangt biografie over Frank Essed..
- Ambassade van Suriname in China gedenkt 49e Onafhankelijkhe…..
- Watertrucks ingezet om bewoners Brokopondo te voorzien van …..
- Pleidooi voor een Bindend Correctief Referendum..
- Verkeersslachtoffers/ verkeersdoden over 2024..
- VN-mensenrechtencommissaris: ‘Reguleren van online haatzaai…..
- EBS praat met grondeigenaren om ‘grote blunder’ rond aanleg…..
- Bouw Nooddijk Weg naar Zee in maart..
- Verdachte aangehouden die beschermingsbevel negeert..
- EBS-directeur Brunswijk: ‘US$ 127 miljoen nodig voor extra …..
- Overheid wil overtollige gebouwen afstoten..
- Deze vrijdag veel regen en onweersbuien..
- Vicepresident vraagt burgers elkaar met respect te behandel…..