“Geen ruimte voor verhoging sociale uitkeringen”

Minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft tijdens de begrotingsbehandeling benadrukt dat er momenteel geen ruimte is om de sociale uitkeringen in 2024 te verhogen. Het sociaal programma behelst ongeveer 21 beleidsprogramma’s, maar hiervan worden vijf op maandbasis uitgevoerd.
Deze zijn tegelijkertijd vijf financiële uitkeringen met name koopkrachtversterking (KKV), Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), Algemeen Kinderbijslag (AKB), financiële bijstand aan mensen met een beperking, en financiële bijstand aan zwakke huishoudens. De minister legde uit dat door de beperkte financiële middelen het onmogelijk is om de uitkeringen verder te verhogen.
Ze wees erop dat in gebieden als Brokopondo, Boven-Suriname en Boven-Marowijne achterstanden zijn opgelopen in de uitbetaling van AKB en financiële bijstand. “De bedragen voor de diverse sociale voorzieningen zijn inderdaad opgebracht, maar de middelen worden niet altijd vrijgemaakt door het ministerie van Financiën”, gaf Pané aan.
Ze voegde eraan toe dat de achterstanden ontstaan doordat de logistieke kosten niet tijdig of volledig worden gedekt, wat het ministerie verhindert om af te reizen naar de afgelegen gebieden voor fysieke uitbetalingen. De minister vermeldde erbij dat middelen voor de uitkeringen wel tijdig worden overgemaakt.
Minister Pané benadrukte dat de uitkeringsbedragen voor AOV en financiële bijstand zijn gestegen, voornamelijk door een toename van het aantal rechthebbenden. “Hierdoor groeien ook de exploitatiekosten”, verklaarde ze.
De minister gaf aan dat het uitbetalen van achterstanden in het binnenland eveneens duurder is geworden. “AKB en financiële bijstand worden in sommige gebieden inderdaad vertraagd uitbetaald, omdat eerst de intake en registratie van nieuwe rechthebbenden moet plaatsvinden”, aldus Pané.
De minister wees ook op de logistieke uitdagingen die de uitbetaling soms vertragen. Ze verzekerde echter dat het ministerie bezig is de laatste hand te leggen aan de uitbetalingen. “De uitkeringstrekkers in Brokopondo zullen hun gelden ontvangen vanaf de datum dat de aanvraag is goedgekeurd. We wachten op de goedkeuring van de suppletoire begroting. Hierna zullen de middelen worden aangevraagd en kan worden overgegaan tot uitbetaling.”
De minister verzekerde dat ook senioren die nog geen geld of MoniKarta hebben ontvangen, alsnog hun uitkeringen zullen krijgen. Ze legde uit dat late indiening van de aanvraag voor AOV soms leidt tot vertraging: “Zolang de aanvraag binnen twee jaar geschiedt, tellende vanaf de datum dat de cliënt 60 jaar is geworden, krijgt hij of zij de uitkering met terugwerkende kracht tot de datum waarop hij of zij 60 werd. Doet de cliënt de aanvraag echter later dan deze 24 maanden, dan is de kans groot dat er geen TWK meer plaatsvindt”, verduidelijkte de minister.
Verder merkte Pané op dat AOV geen MoniKarta’s meer verstrekt. “Nieuwe aanvragen worden uitsluitend via de bank afgehandeld, met uitzondering van Sipaliwini, waar nog kasbetalingen plaatsvinden.” Pané benadrukte dat het ministerie alles binnen zijn vermogen doet om de uitbetalingen op tijd te laten plaatsvinden.