Er is op dit moment geen reden tot zorg over de organisatie van de verkiezingen. Dat zei Arun Hardien, lid van het managementteam Verkiezingen 2025, afgelopen donderdag bij de officiële start van het vouwen van 900.000 stembiljetten voor de verkiezingen van De Nationale Assemblee, de districts- en ressortsraden.
ADVERTENTIE
“De verkiezingsorganisatie verloopt volgens schema. Alles is volledig in kaart gebracht en de samenwerking tussen de verschillende actoren verloopt goed,” aldus Hardien. Hij benadrukte de nauwe samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de districtscommissarissen en de hoofdstembureaus.
“Het is een samenspel van verschillende partijen. Vooral op logistiek gebied is de samenwerking met de dc’s van groot belang.” Een belangrijk aandachtspunt blijft de afstemming rondom de aanlevering en het terugbezorgen van verkiezingsmateriaal, evenals de beschikbaarheid van financiële middelen.
“Het ministerie van Financiën stelt de middelen tijdig beschikbaar. Er is op dit moment dan ook geen enkele reden tot zorg over het proces. We hopen alles succesvol af te ronden richting 25 mei,” zei Hardien.
Tegelijkertijd onderstreepte hij het belang van een zorgvuldige omgang met staatsmiddelen. “De verkiezingsorganisatie kan wel een wensenlijst indienen voor het budget, maar de minister kan die middelen niet onmiddellijk vrijgeven. Eerst moeten ze formeel worden beschikt. Daarna vindt gefaseerde uitbetaling plaats, met inachtneming van de comptabele regels. Daarover wordt vervolgens verantwoording afgelegd.”
Volgens Hardien wordt bij elke verkiezing geconfronteerd met stijgende kosten. “Dat is logisch. We zijn vijf jaar verder en de prijzen zijn gestegen. Van potloden tot het huren van boten in het binnenland of chartervluchten: alles is duurder geworden door internationale ontwikkelingen.”
De begroting voor de verkiezingen van 2025 bedraagt momenteel ongeveer SRD 600 miljoen. “Dat is een fors bedrag. Verkiezingen in Suriname behoren tot de duurste ter wereld. Als je het totale budget afzet tegen het aantal kiezers, zijn de kosten per kiezer aanzienlijk hoger dan het wereldgemiddelde,” aldus Hardien.
- Maritieme opleidingen in spotlight tijdens CMU Day..
- Man aangehouden na mishandeling en vernieling..
- Kuldipsingh: ‘Wisselkoers beïnvloedt winkelprijzen, maar wi…..
- Hess geeft onontwikkelde olieconcessies in Guyana en Surina…..
- Politie verbrandt grote partij in beslag genomen drugs in P…..
- Kasimex House Band naar Aruba voor twee optredens: ‘Klaar o…..
- Narcotica Brigade verbrandt grote hoeveelheden drugs..
- Santokhi: ‘sommige mensen hopen dat de president sterft…..
- Biza-onderminister Hassankhan: ‘Verkiezingen zouden moeten …..
- Geweldadige protesten in Guyana na dood 11-jarig meisje..
- Broer van president Santokhi overleden..
- Covid-19-pandemie: historie en analyse (5)..
- Politieke partijen controleren specimen DNA-stembiljet bij …..
- VSB organiseert informatiesessie over Nieuw Burgerlijk Wetb…..
- TotalEnergies en APA investeren in versterking moeder- en k…..
- In Guyana: Betogers steken huis van hoteleigenaar in brand..
- Eskak: geen nieuwe aanbesteding nodig bij wijziging grootte…..
- Overleg na brand: president wil brandweer op niveau brengen..
- Regering keurt belangrijke verkiezingsmaatregelen goed..
- President Santokhi tekent condoleanceregister Paus Francisc…..
- ‘Paus Franciscus heeft bij mij meer liefde voor Gods schepp…..