door Ivan Cairo
PARAMARIBO — De geplande behandeling door de Staatsraad van concept-staatsbesluiten die president Chandrikapersad Santokhi kort voor de verkiezingen wil doorvoeren, is donderdag niet doorgegaan. Er was onvoldoende aanwezigheid voor een quorum, omdat vertegenwoordigers van de meeste politieke partijen in de Staatsraad gekant zijn tegen de voorgenomen maatregelen en daarom wegbleven.ADVERTISEMENT
Om rechtsgeldig te kunnen vergaderen, moeten minimaal vijf leden van de Staatsraad de presentielijst tekenen. Donderdag waren alleen de vertegenwoordiger van bedrijfslevenorganisatie ASFA en drie van de vier VHP-vertegenwoordigers aanwezig en tekenden de presentielijst. De vierde VHP-vertegenwoordiger, de vertegenwoordiger van Abop en Pertjajah Luhur – die zich onlangs uit de coalitie terugtrok – waren afwezig. De andere aanwezigen hebben de presentielijst niet getekend.ADVERTISEMENT
De strategie van de tegenstanders van de staatsbesluiten was om door afwezigheid geen quorum te verlenen, zodat er niet vergaderd kon worden. Een insider verklaart tegenover de Ware Tijd: “Indien er was vergaderd, zou een negatief advies zijn gegeven. Maar we weten uit ervaring dat deze president negatieve adviezen naast zich neerlegt en zijn voornemens toch zou hebben uitgevoerd. Nu er geen vergadering is geweest en dus ook geen advies, kan hij voorlopig niets doen”.
Voorgestelde staatsbesluiten
De Staatsraad zou zich buigen over twee specifieke concept-staatsbesluiten op het gebied van grondbeleid.
Het eerste voorstel betreft bewoners van Mariënburg. Dit staatsbesluit beoogt burgers die reeds decennia wonen op domeingronden van de voormalige Surinaamse Cultuur Maatschappij BV, deze gronden in eigendom te laten verkrijgen. President Santokhi stelt in het besluit dat is gebleken dat deze burgers de gronden hebben bebouwd en in cultuur gebracht, maar zonder enige zekerheid of titel. Het besluit heeft tot doel deze burgers rechtszekerheid te bieden. Indien voldaan wordt aan vereisten zoals minimaal 10 jaar onafgebroken verblijf, kunnen zij via de Unit Conversie de grond in eigendom krijgen, zonder hiervoor te hoeven betalen.
Het andere onderwerp is een wijziging van het Staatsbesluit Grondconversie. Sinds de instelling van de Conversie Unit is gebleken, aldus de president, dat een grote groep grondhuurders en erfpachters niet kon deelnemen aan grondconversie omdat hun aanvraag tot verlenging van vervallen grondhuurrechten of heruitgifte nog in behandeling is bij het ministerie dat belast is met grondbeleid.
Motivering
Santokhi motiveert de wijziging door te stellen dat deze personen buiten hun schuld worden gedupeerd en in grote rechtsonzekerheid verkeren. Omdat het recht van grondhuur bij verlopen terugkeert naar de boezem van de Staat -die bevoegd is de grond opnieuw uit te geven of te verkopen-, wil de regering met dit staatsbesluit de groep met lopende verlengingsverzoeken gelijkstellen aan degenen wiens rechten nog niet zijn vervallen en wel konden deelnemen aan conversie. “Zij worden in dezelfde positie gebracht en moeten daarom gelijk behandeld worden, wat inhoudt dat zij ook dezelfde koopsom dienen te betalen”, aldus president Santokhi in de nota van toelichting.
Tegenstanders van de voornemens zijn kritisch. “Dit heeft niets te maken met deugdelijk beleid. Dit is puur een verkiezingsstunt. Dit doe je als president niet zo kort vóór de verkiezingen”, zegt een tegenstander van het voornemen van het staatshoofd.
- Bromfietser overlijdt na verkeersongeval..
- Plantagebesturen in Para tegen Kensmil: “Wie zijn wortels n…..
- Biza start training stembureaupersoneel na massale uitval..
- Bij verkiezingsnederlaag gaat Santokhi niet meer in het par…..
- Gelegenheid heeft de dief gemaakt: ‘Groot aantal’ schooltas…..
- Simons over overheid als werkverschaffing: “Dat gaan we nie…..
- Bouva: ‘Ondoordachte inschattingsfout van parlementsvoorzit…..
- VES-panel niet gecharmeerd van mooie politieke verhalen..
- Duo ingesloten na stelen oudijzer..
- NPS voert campagne met focus op corruptiebestrijding en duu…..
- AWJ en SURVAM bespreken knelpunten bij bedrijfsongevallenve…..
- ABOP-lijstduwer vindt dat Surinamers in Nederland ook stemr…..
- Verdachte kappartij voortvluchtig..
- Whisky dief in verzekering gesteld..
- Geen kaas gegeten van politiek, maar wel stemming maken?..
- Regering streeft naar verbetering beleid energiesector..
- Goerdat weerspreekt beschuldigingen Ramadhin..
- Somohardjo: ‘PL neemt duidelijk afstand van coalitie’..
- Natin klaar voor de toekomst met modern ICT-lokaal..
- Twee gewonden na ruzies over (gestolen) goud..
- SAO en Staatsolie leveren gediplomeerde vaklassers af..