Geen Ied-Ul-Adha gebed in de moskeeën

Het Ied-Ul-Adha namaaz oftewel gebed wordt dit jaar niet in de moskeeën verricht. Deze mededeling doet de Surinaamse Islamitische Verenging (SIV) aan haar leden. De regering heeft besloten om Ied-Ul-Adha, meer bekend als het offerfeest, op 20 juli tot een nationale vrije dag te verklaren. Voor de samenleving geldt er op deze dag eveneens een total lockdown.
Op deze dag wordt de Ied-Ul-Adha namaaz verricht door de meeste moslims. Vanwege de heersende situatie rondom de maatregelen die van regeringswege zijn genomen om de verspreiding van de COVID-19-infectie te beperken, zal de SIV de namaaz niet in de moskeeën kunnen verrichten. Om haar leden enigszins tegemoet te komen aan het gemis dat hierdoor is ontstaan zal SIV via digitale media het Ied-Ul-Adha gebed uitzenden.
De uitzending begint om 09.00 uur en zal live gestreamd worden op Facebook, YouTube, de televisie en de radio. SIV vraagt begrip van haar leden voor deze situatie en doet de bede dat Allah de moslims op kort termijn in de gelegenheid zal stellen om weer optimaal gebruik te maken van haar gebedshuizen.
Ied-Ul-AdhaHet Islamitische offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Abraham, die in opdracht van God zijn zoon moest offeren. Toen Abrahams gehoorzaamheid aan dit bevel van God al duidelijk was en hij de intentie had getoond het offer te brengen, kreeg hij de opdracht in plaats van zijn zoon, een dier te offeren.
“God vraagt ons heden ten dage niet om onze kinderen te offeren. God verplicht ons niet eens om een dier te offeren. Wat wel een noodzaak is, is dat we onze onrechtschapen en verkeerde handelingen opofferen omwille van God, dat we dáár een mes op zetten,” is de gedachte achter dit feest.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald