‘Geen drop-outs en zittenblijvers meer’

Geen klassen meer met 42 leerlingen. Per 1 oktober worden er maximaal 24 leerlingen in een klas geplaatst, ook in het binnenland. Ook voor het binnenland geldt dat blijven zitten en drop-outs tot het verleden zullen gaan behoren. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) heeft woensdag bij een werkbespreking met de schoolleiders en leerkrachten van Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne de plannen van het ministerie besproken.

Kinderen zullen doorstromen op basis van hun eigen vermogen. Niet iedereen zal eindigen als vwo-student en naar de universiteit gaan, sommige leerlingen zullen bewust kiezen voor een praktische opleiding. Om de kwaliteit te bewaken zullen er meerdere testen per jaar afgenomen worden door het Examenbureau en zal er niet meer met oude rapporten gewerkt worden, maar met voortgangsrapportages, zegt de MinowC-voorlichting.

Zo een voortgangsdocument geeft de sterktes en zwaktes van het kind aan en vertelt veel meer dan een cijfer. Het stelt de leerkracht in staat vast te leggen waar het kind extra hulp en begeleiding nodig heeft. In een speciale training hebben de schoolleiders en leerkrachten uit het binnenland deze week gewerkt aan het ontwerpen van repetities nieuwe stijl en voortgangsrapporten.

Er was een levendige discussie over hoe de doelen bereikt zullen worden, meldt MinowC. Er is overeengekomen dat bij hele grote scholen, er zaterdag ook school zal zijn. Kinderen kunnen nu maar 3 dagen per week naar school, omdat er op dit moment geen nieuwe scholen bijgebouwd kunnen worden.

De leerkrachten hebben de ontmoeting met Levens ook gebruikt om de slechte omstandigheden waaronder zij moeten werken in het binnenland, onder haar aandacht te brengen. ………… (Star)


Lees verder

Bron: .com