Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) gereageerd op de vele klachten van SZF-verzekerden over de bijbetalingen voor medicatie. De bewindsman gaf aan dat de SZF-klapper grotendeels overeenkomt met de Nationale Geneesmiddelenklapper (NGK). Volgens de minister zijn er in totaal 271 medicijnen waarvoor geen bijbetaling vereist is.
Volgens Ramadhin hebben apotheken contracten met het SZF, waarbij maandelijkse declaraties plaatsvinden voor deze medicijnen. “We gaan ervan uit dat SZF-verzekerden, op basis van deze afspraken, niet hoeven bij te betalen,” benadrukte hij.
Om meer transparantie te bieden, kondigde de minister aan dat de lijsten met medicijnen en de tarieven die aan apotheken worden betaald, per middel en per tablet, deze week publiekelijk beschikbaar worden gesteld. Dit in het kader van het beschermen van de samenleving tegen malafide praktijken.
Vanaf deze week zullen de 271 medicijnen waarvoor geen bijbetaling vereist is, gepubliceerd worden. “Zo kan iedereen nagaan of een apotheker terecht bijbetaling vraagt,” legde de minister uit. Hij wees ook op de grote tariefverschillen tussen apotheken. “Het kan niet dat een medicijn bij de ene apotheek SRD 80 kost en bij een andere SRD 2000. Dit geeft aan dat er zaken spelen waar noch het ministerie noch het SZF volledig zicht op heeft,” aldus Ramadhin.
Om de samenleving verder te ondersteunen, zal het SZF vanaf maandag WhatsApp-nummers beschikbaar stellen. Verzekerden kunnen hiermee hun recepten en kwitanties controleren en informeren of een bepaalde bijbetaling klopt. Ramadhin benadrukte dat er vaak een verkeerde perceptie bestaat dat medicijnen niet worden vergoed, terwijl het SZF inderdaad middelen op de lijst heeft waarvoor geen extra kosten in rekening mogen worden gebracht.
“De minister van Financiën en Planning betaalt maandelijks miljoenen aan dienstverleners dan is het vreemd dat er bijbetaald moet worden”, merkte de bewindsman op. Hij verduidelijkte ook het preferentiebeleid, waarbij de verzekeraar de laagste prijs betaalt voor een effectief medicijn.
“Als zes van de zeven apotheken een middel voor SRD 5 aanbieden en één apotheek SRD 30 vraagt, is het begrijpelijk dat de hogere prijs niet wordt vergoed,” verklaarde de minister. Dit beleid, volgens Ramadhin, is gebruikelijk en wordt ook in andere landen toegepast. Gelukkig, voegde Ramadhin toe, vragen de meeste apotheken al ontheffingen aan wanneer zij hogere prijzen hanteren, en het ministerie zal dit blijven stimuleren.
- Voetganger die door bus is aangereden, overlijdt in het zie…..
- Banenbeurs Guyana trekt veel bezoekers 100 duizend banen be…..
- Vier verdachten aangehouden voor overtreding vuurwapenwet …..
- Vier twintigplussers ingerekend na lossen schot bij kabinet…..
- Jarige HVB: Een factor in de politiek..
- Eerste zelfstandige lokale verzekeringsmakelaar in Suriname..
- Brand verwoest voormalig hotel Silver Bird aan de Eduard Br…..
- Finabank lanceert succesvolle obligatie-uitgifte van USD 20…..
- Somohardjo: “Droom Bruswijk om president te worden is vervl…..
- Anton de Kom Universiteit van Suriname viert 56 ste Dies Na…..
- Manco in ons kiessysteem..
- Criminelen schieten op helikopters; 2 agenten gewond..
- Vier verdachten aangehouden ter zake overtreding vuurwapenw…..
- Universiteitsbibliotheek zet in op modernisering met digita…..
- Deel leerkrachten binnenland aangekomen op standplaats..
- Quincy Jones (91), gigant Amerikaanse muziek, is niet meer..
- Harde lessen..
- Recordaantal Amerikanen stemt vroeg: 75 miljoen stemmen al …..
- Drie verdachten opgepakt voor diefstal in Domburg..
- Plannen om Sail te redden mislukt..
- Pg draagt geen kennis van uitlatingen Somohardjo..