Geen bijbetaling meer voor labdiensten

Alle SZF-verzekerden mogen vanaf morgen met hun garantiebrieven en wel zonder bijbetaling terecht bij Health Control, Mylab en Medilab voor labonderzoeken. Dit is weer mogelijk vanwege het bereikte akkoord tussen de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) en de laboratoria. Het SZF biedt zijn verontschuldigingen aan voor het ongerief dat personen en SZF-verzekerden in de afgelopen periode hebben ervaren.
“Wij werken onvermoeibaar ernaartoe dat deze soort problemen tot het verleden zullen behoren,” stelt het SZF. De laboratoria Mylab, Health Control en Medilab zijn sinds juli overgegaan tot contante betaling voor labdiensten. De labs waren hiertoe overgegaan, omdat verzekeringsmaatschappijen geen overeenstemming konden bereiken met de laboratoria over het traject om te komen tot acceptabele onderbouwde tarieven voor laboratoriumverrichtingen.
De actie van de labs om over te gaan tot contante betaling voor labdiensten heeft ervoor gezorgd, dat burgers niet in staat waren om voor deze diensten te betalen. De bedragen waren aan de hoge kant, waardoor onder andere seniorenburgers met de handen in het haar zaten. Bij declaratie bleek eveneens dat veel burgers niet het volledige bedrag terugkregen. Dit zorgde ook voor de nodige ontevredenheid onder de verzekerden.