Gedragswetenschapper Sinester: “KPS verkeert in moreel debacle”

“Het Korps Politie Suriname (KPS) is moreel failliet. De organisatie is behoorlijk uit lood geslagen,” zegt andragoog (gedragswetenschapper) Eric Sinester zonder er doekjes om te winden. Zijn reactie volgt nadat bekend werd, dat drie politiemannen betrokken zijn bij een pedofiel netwerk. Hij noemt het gebeuren schokkend.
Sinester ziet de uitspatting als voortvloeisel van het milieu van KPS over de afgelopen twintig jaar. Dit gebeuren zegt volgens hem veel over de huidige positie van het korps binnen de samenleving. “Dit had je in mijn tijd niet. Een borrel drinken in uniform was vroeger al een doodzonde,” zegt de gewezen politieman, die vóór 1975 gediend heeft.
De andragoog gaat verder en is van oordeel dat het korps opnieuw opgebouwd moet worden, zodat alle medewerkers weer kunnen solliciteren. “Het korps moet opgeschoond worden. KPS is aan een fundamentele reorganisatie toe,” stelt de gedragswetenschapper.
Hij zegt dat het steeds vervangen van de korpschef geen soelaas biedt. “Reorganiseren doe je niet door één of twee personen te vervangen. Er moet een reorganisatiedeskundige hierop zitten.” Voorts zou ook gewerkt moeten worden aan de interne organisatie.
Sinester is directeur minderheden beleid van de gemeente politie Amsterdam in Nederland geweest. Hij moest ervoor zorgen dat allochtonen in Nederland het politiekorps binnen konden komen en binnen de organisatie bleven. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde hij af in reorganisatiemanagement.
Verder is hij adviseur geweest van de reeds overleden ex-minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds. Onder ex-minister Chan Santokhi heeft hij twee jaar gediend. Mede door zijn inzet zijn de afdeling HRM binnen het KPS opgezet, het Buurtmanagersproject en de Bikersunit. In 2010 werd Sinester aangesteld als veiligheidsadviseur op het Kabinet van de President.
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald