MET HET OVERLIJDEN van Desi Bouterse is een veelzijdige sportman heengegaan. Hij heeft in verschillende takken van sport waaronder atletiek in Nederland, Duitsland en Suriname zijn sporen verdiend. In Suriname behoorde hij tot de top van de lange afstandslopers. Tot twee keer toe is Bouterse op democratische wijze gekozen als president, de hoogste publieke functie in Suriname.
Als voormalige topsporter zou mogen worden verwacht dat in zijn beleid sport en ontwikkeling van de sport een belangrijke plaats zou innemen. Dat werd weleens met de mond beleden, maar evenals bij regeringen voor hem en nu ook onder de regering-Santokhi is niet veel te merken van een goed uitgedacht en uitgewerkt meerjarig sportbeleid.
Alleen in Suriname is het besef er nog niet dat het talent dat volop aanwezig is dient te worden ondersteund om zich verder te ontwikkelen
Het ministerie van Sport heeft nooit – ook niet onder Bouterse – een rol van betekenis kunnen spelen en vandaag – als directoraat Sport – stelt het ook weinig voor. Uit zuiver politieke overweging, om aan een eis van Abop te voldoen, is bij de formatie van de zittende regering, dit directoraat (vreemd genoeg overigens) ondergebracht bij het ministerie voor Regionale Ontwikkeling.
Bouterse heeft weliswaar in een aantal buurten kleine sportvelden met een kunstgrasmat laten aanleggen maar dat alleen kan niet gekwalificeerd worden als een gedegen sportbeleid. Dat is veel meer dan slechts enkele sportaccommodaties aanleggen. Tijdens zijn bewind is met de zegen van de Caricom de Regional Sports Academy (RSA), een parastatale sportacademie in 2012 opgezet en het zou het Caribisch Gebied moeten bedienen.
Na een veelbelovende start met onder andere steun van Cuba, Brazilië, Frans-Guyana en Qatar werd Unesco bij het project betrokken. De focus lag bij de start op sporten als basketbal, voetbal, volleybal en zwemmen. Maar in 2017 raakte de RSA in financiële problemen en zoals het vaak tijdens economische crises gaat was er in die periode geen aandacht voor deze zaak. Wat de stand van zaken rond de RSA op dit moment is, is onduidelijk. Zoals veel Surinaamse regeringen blinkt ook de huidige niet uit in een houding om goede zaken van voorgangers over te nemen of te continueren. Sinds het aantreden van de zittende regering in juli 2020 is met geen woord gerept over dit sportinstituut.
Internationaal levert sport individuen maar ook de economieën van landen enorm veel geld op. Alleen in Suriname is het besef er nog niet dat het talent dat volop aanwezig is dient te worden ondersteund om zich verder te ontwikkelen waardoor zij visitekaartjes kunnen worden voor het land en kapitaal kan worden aangetrokken voor de ontwikkeling van professionele sportbeoefening in het land. De samenleving mag geen genoegen meer nemen met kortstondige succesjes van het nationale voetbalelftal, want niet dat alleen behoort sportbeoefening in Suriname te zijn.
- Wageningen kampt opnieuw met medicijntekort..
- Man doodgeschoten op goudconcessie in Brokopondo..
- Woordenwisseling worstman en klant eindigt in schietpartij..
- 21ste editie van Bigi Broki Waka trekt weer enorm veel deel…..
- HET JAAR VAN KEUZES..
- Adhin belooft verwezenlijkingen van Bouterse vast te leggen..
- Met Ongepaste Spoed: Curieuze haast rondom een bauxietdeal..
- VSB roept op tot nationale samenwerking..
- Veel patiënten met klachten diarree en braken..
- VOORUITSCHUIVEN PROBLEMATIEK VOLKSGEZONDHEID..
- ONDERMINISTERS DIENEN GEEN ENKEL BELANG..
- Overheidsmedewerkers verdiepen zich in financiële trends..
- Registeraccountant Lutchman scherpt kennis ambtenaren over …..
- Vicepresident verwacht eerste oogt ‘Marwina Alesi’ in eerst…..
- Leerlingen vanaf maandag weer naar school..
- Adhin wil verworvenheden 1980 tot 2015 vastleggen..
- Ondernemersfamilie Habib schenkt vijfhonderd levensmiddelen…..
- Minister Ramdin benadrukt noodzaak internationale samenwerk…..
- STERK LEGER?..
- Een zondag met zon..
- Meteodienst: Wisselend weer zondag..