Gebrek SRD’s nekt volledige opstart onderwijs binnenland

Een gebrek aan contante Surinaamse dollars blijkt een probleem te zijn voor het weer volledig operationeel krijgen van de scholen in het binnenland. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kaartte dit probleem aan in het parlement waar ze een korte uiteenzetting gaf van de opstart van het onderwijs in het binnenland.
“Er zijn geen SRD’s”, zegt Levens en legt uit dat de mensen in het binnenland geen ATM’s noch banken hebben waar ze geld kunnen pinnen of kunnen lichten. Ondanks het gebrek aan SRD’s wordt verwacht van ze om zaken op te pakken in het binnenland. Dit kan ook ertoe leiden dat de bus- en boothouders weer gaan staken. De bus- en boothouders hebben personeel in dienst dat geen bankrekeningen heeft. Het personeel moet contant uitbetaald worden. Levens maakt duidelijk dat de bus- en boothouders niet aan hun geld kunnen komen en deze situatie vormt een probleem voor het ministerie.
Levens heeft ook contact opgenomen met de minister van Financiën en de banken. Echter merkt ze dat het niet lukt. De komende week zal ze mogelijk te doen hebben met stakingen want de minister kan niet aan SRD’s komen om de kleine man in het binnenland te betalen.
Met betrekking tot het opstarten van het onderwijs legt Levens uit dat het ministerie op de goede weg is, maar is er nog niet helemaal. Woensdag zijn twee vliegtuigen met leerkrachten en materiaal, dat nodig is, naar het binnenland gestuurd. “Wanneer we zeggen, we hebben twee vliegtuigen gestuurd betekent dat meteen SRD 600.000”, zegt Levens. De leerkrachten moeten in december weer teruggehaald worden. Momenteel zijn 80 scholen in het binnenland open.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald