‘Gebrek aan communicatie’ veroorzaakt nipte nederlaag Natio op Guadeloupe

Bondscoach Stanley Menzo en zijn spelers zullen het laatste optreden van de nationale voetbalselectie van Suriname snel willen vergeten. Op bezoek bij Guadeloupe in Concacaf Nations League verband speelde het team nagenoeg de hele wedstrijd tweede viool en ging het nipt maar wel terecht onderuit: 1-0.
Het gouden doelpunt in het Stade Roger Zami in Le Gosier kwam in de 67ste minuut op naam van Jordan Leborgne die een lage voorzet van teamgenoot Thierry Ambrose in de rechteronderhoek schoot. Guadeloupe bracht daarmee een einde aan de zegereeks van Natio die zes partijen op rij niet had verloren.
De laatste verliespartij was tegen Cuba vorig jaar, toen ook in de Nations League. Suriname won daarna vier keer en speelde twee keer gelijk alvorens het maandagmiddag tegen Guadeloupe opbotste.
Gebrek aan communicatieVolgens centrumverdediger Myenty Abena was het verlies te wijten aan gebrek aan communicatie. “Ook bij het eerste doelpunt. We wisten op dat moment even niet wie we moesten verdedigen. Ze scoren dan de 1-0 en in het Caribisch voetbal is dat vaak voldoende. Je scoort een keer, gooit achterop alles dicht en je wint de wedstrijd”, aldus de stopper.
Voor Abena en zijn teamgenoten kwam het verlies zwaar aan, vooral na de 3-1 overwinning enkele dagen eerder in en tegen rivaal Guyana. “Bij die wedstrijden hebben we als een team gestreden.” Suriname kwam vorige week donderdag tegen de Golden Jaguars op voorsprong maar zag de tegenstander voor rust gelijkmaken. De tweede helft domineerde Natio van begin tot eind wat resulteerde in de 3-1 zege.
Maandag waren de rollen omgedraaid. Het was juist Guadeloupe die de initiatieven nam op jacht naar zijn eerste zege ooit in de A-divisie van de Nations League. Suriname, die fysiek moeite had met de eilanders kwam tot ongevaarlijke schoten vanuit de tweede lijn waar doelman Teddy Bartouche Selbonne geen moeite mee had.
Guadeloupe daarentegen had het heel duel een licht overwicht die het uitdrukte in een paar gevaarlijke momenten voor het doel van Warner Hahn, die Etienne Vaessen verving in de basis. Het bleef desondanks doelpuntloos in de eerste helft, maar in de tweede helft kwam de thuisploeg feller uit zijn hoek. Na de goal van Leborgne kwam Guadeloupe dichtbij een tweede goal, maar de inzet van Ambrose spatte via het hoofd van een Natio verdediger op de deklat uiteen.
Suriname probeerde terug te komen in de wedstrijd, maar met het inbrengen van onder andere Robinhood-duo Renske Adipi en Jamilhio Rigters kon bondscoach Menzo geen verlies meer afwenden.
Ondanks de nederlaag blijft Natio met drie punten derde in poule A achter koploper Costa Rica en Guatemala die na een onderling gelijkspel maandagavond beiden vier punten hebben. Guadeloupe staat vierde met eveneens drie punten maar een lagere doelsaldo, terwijl Guyana en Martinique elk één punt hebben.
Suriname krijgt op 11 en 15 oktober respectievelijk Costa Rica en Guyana op bezoek. Natio moet via die wedstrijden een plek in de top twee zien veilig te stellen om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Nations League.