Geblesseerde Yamill Wip werkt aan herstel

03/04/2021 17:00 – Terence Oosterwolde

Yamill Wip scoort uit een lay-up voor Zeeuw & Zeeuw Rotterdam Basketball in de ontmoeting tegen Apollo Amsterdam. Rechts Sergio de Randamie. : Luka de Kruijf-FB Zeeuw & Zeeuw Basketball  
PARAMARIBO – “Weet je het gaat nu stukken beter … het zwaarste gedeelte was het mentale, want echt mi ede ben … ai mi ede ben fuck up even”, verzucht Yamill Wip, speler van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in de Dutch Basketball League. “Ik wens dit voor niemand … om zijn professionele carrière op deze manier te beginnen.”
In maart dreigde de wereld van de profbasketballer in elkaar te vallen met het nieuws dat zijn seizoen voorbij is door een knieblessure. Maar Wip, ex-speler van de Surinaamse clubs Yellow Birds en CLD, heeft zich intussen herpakt. “Het gaat nu stukken beter, ik heb al een week revalidatie achter de rug en ja … I’ll get there. Het komt goed … it’s all part of it”, beseft hij in gesprek met de Ware Tijd.

Ernst kwetsuur
Wip wist meteen dat er iets aan de hand was toen hij voor een dunk ging tijdens de training daags voor een wedstrijd. “Al bij de eerste stap voelde ik dat iets niet goed was. Ik ging minder hoog en toen ik landde, ging mijn knie een klein beetje naar binnen. Ik wist meteen dat er iets niet goed zat”, beschrijft hij het moment.
De volgende dag was de knie opgezet en zat er vocht in. Echter, de ernst had hij niet kunnen bevroeden. Duidelijkheid kreeg hij na de MRI en diagnose van de sportarts: een scheurtje in de buitenste kant van de meniscus. Een blessure die doorgaans een revalidatietijd van ongeveer zes tot acht vereist. “Jammer genoeg is dat ook een beetje de periode van de rest van het seizoen. Ik vond het natuurlijk vreselijk jammer.”

Revalidatie
Wip had het moeilijk toen het tot hem doordrong dat hij “out for the season” was. “Er gingen heel veel emoties door me heen: teleurgesteld, een beetje bang. Wat betekent dit voor de rest van mijn carrière? Maar weet je, het is all part of the game.”
Hij had twee keuzes: revalideren met de fysiotherapeut of operatief ingrijpen. Hij koos voor de fysio en is nu vier keer per week onder behandeling in Amsterdam. Als het goed zit moet hij midden of eind mei hersteld zijn.
De scheur is in de buitenste laag van de meniscus. “Daarin zitten rode bloedcellen en de rehab houdt een beetje in dat alle spieren eromheen sterker worden gemaakt.” Wip moet dus vreselijk veel lower body-oefeningen doen. Daardoor worden signalen doorgestuurd naar de knie, waardoor die eigenlijk een beetje zelf, op natuurlijke wijze gaat healen, legt de basketballer het makkelijk uit.

Obstakel
In de moeilijke tijd staat Wip niet alleen. Onder meer One Sports Suriname, zegt hij, heeft hem bijgestaan en heel veel geholpen met onderhandelen met het team en de coaches. De basketballer is in elk geval niet van plan bij de pakken neer te zitten. “Ik zie de blessure als gewoon weer een ander obstakel waar ik door heen moet om mijn droom – en dat is gewoon succesvol zijn met basketbal – te bereiken.”

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, gedeeld vijfde in de Elite A, maakte op 13 maart bekend dat Wip is uitgeschakeld voor de rest van dit seizoen. Ook Ordane Kanda-Kanyndia was geblesseerd. Een week later volgde het nieuws dat de club zich heeft versterkt met de 27-jarige Finse guard Joonas Lehtoranta om deze leemte op te vullen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname