Gavin Kensmil: ‘Winnen is echt een priority’

01/12/2020 13:01 – Terence Oosterwolde

Gavin Kensmil is ‘locked in’ voor zijn laatste seizoen bij SFA. “I want to win big!” zegt hij aan de vooravond van de eerste ontmoeting. : SFA Athletics  
PARAMARIBO – Met zijn laatste seizoen bij de Stephen F. Austin State University (SFA) dit jaar staat Gavin Kensmil aan de vooravond van een potentiële loopbaan als profbasketballer. “Het doel is sowieso naar de NBA gaan en ik denk dat ik een redelijke kans heb”, klinkt het zelfverzekerd uit zijn mond in gesprek met de Ware Tijd. “Ik geloof daar echt in en werk daar ook heel hard voor.”
Echter, dat is toekomstmuziek, haast hij zich te zeggen. “Ik besef dat ik niet daaraan kan denken totdat ik dit seizoen heb gemaakt tot een winning season. Ik kan niet daar komen tenzij ik win. Als ik verlies kom ik niet waar ik wil zijn. Winnen is dus echt een priority.” Alles valt en staat daarmee onderstreept hij. “Van grote scholen winnen, op grote momenten winnen, kampioen zijn. Dat is waar ik me nu op focus. I want to win big! Ik wil naar het NCAA-toernooi gaan, kampioen worden met mijn team.”
Maar ook individueel heeft hij zich doelen gesteld, hoewel hij niet echt iemand is die zich blindstaart daarop. “Ik wil wel Player of the Year worden en in het Southland Conference All-First Team komen”, onthult hij eerlijk. “Maar die dingen kunnen niet gebeuren als we niet winnen. Nu is het daarom focussen op mijn craft; elke dag beter worden en mijn teammates beter maken. Na het seizoen zien we wel waar ik sta.”
Het geloof is er in elk geval. Daar laat Kensmil geen twijfel over bestaan. “Ik ga sowieso een profbasketballer zijn met Gods wil. Als ik gezond blijf en het seizoen heb that I am capable of having weet ik 100 procent zeker dat ik een profbasketballer ben in de nabije toekomst.”

Covid-19
Een potentieel struikelblok vormt het nieuwe coronavirus. Covid-19 zorgde er op 12 maart al voor dat het sprankelende seizoen van SFA abrupt werd beëindigd. The Lumberjacks stonden aan de voordeur van het NCAA Tournament toen er een streep werd gezet door het seizoen. Een gepasseerd station voor de Surinamer. “Ik kan niet stressen over dingen waarover ik geen controle heb. No matter what kan ik het niet veranderen, dus heb ik het een plek gegeven.”
Nu is het volgens hem zaak “gewoon de dingen controlen die we kunnen controlen”. “En dat is zo safe als mogelijk blijven en zo hard als mogelijk werken en ready zijn voor wanneer onze eerste game ook mocht zijn.” Aanvankelijk zou het seizoen worden geopend op 25 november. SFA was opgebracht om te spelen in het MTE Tournament in het Mohegan Sun Casino.
Echter, omdat iemand die met het team was meegereisd naar Uncasville positief testte op Covid-19, moest het team terug naar huis. “De teleurstelling was groot”, beaamt Kensmil, die samen met Cameron Johnson, Roti Ware, David Kachelries en Charlie Daniels bezig is aan zijn laatste seizoen. “Als senior bekijk je alles anders. Je snapt dat elke wedstrijd één dichterbij de laatste is. We waren dus heel erg gefrusteerd.”
Aan de andere kant was het voor Kensmil deels ook ‘wan ogri tyari wan bun’. Hij zat met een hamstringblessure en wist niet of hij ready zou zijn. “Een week vóór de wedstrijd was ik al gestopt met trainen. Ik was dus twee weken eruit en moet weer in shape raken; step by step, day by day.”
Op schema staat dinsdagavond de openingswedstrijd tegen LeTourneau University in het William R. Johnson Coliseum in Nacogdoches, Texas. Op de website van SFA staat dat The Lumberjacks zich moesten onderwerpen aan een rigoureus test- en isolatieprotocol, maar dat niemand positief is getest. Kensmil kan niet wachten: “Ik wil gewoon echt spelen. Dat is het enige wat ik wil.”

Leider
De onzekerheid of games doorgaan, speelt hoe dan ook een rol. “Aanpassen aan Covid-19 was niet makkelijk, maar day by day leer je ermee omgaan. We moeten nu nog met het feit leren omgaan dat games gecanceld of postponed kunnen worden wat heel irritant is. Als je niet weet wanneer je speelt, kan het hard zijn om gemotiveerd te blijven, maar als leider van het team moet ik altijd gemotiveerd zijn en iedereen altijd on one page hebben.”
Kensmil heeft dit seizoen sowieso een voorname rol binnen de ploeg. “Ik ben ready om The Jacks te leiden”, geeft hij bruisend van zelfvertrouwen aan. “Dit is het moment waarop ik heb gewacht. Ik wilde het vorig jaar al, maar weet ook dat een boot met multiple captains niet ver gaat.” Hij koos ervoor met Kevon Harris te praten en hem zijn … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname