‘Gastgebruik deelnemende banken zal wegvallen’

15/11/2020 00:00 – Euritha Tjan A Way

Een Finamatic van de FinaBank in het achterland. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Met als doel meer te kunnen focussen op hun core business en hun klanten beter van dienst te zijn, is gepland om dit jaar Cashpnt te introduceren. Dit systeem houdt in dat De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en de FinaBank hun ATM’s zullen afstoten naar BNets.
Banking Network Suriname (BNets) is nu al eigenaar van het interbancaire netwerk in het land. “We doen dit niet alleen vanwege het cashprobleem dat er nu is; de voorbereidingen hiervoor zijn al heel lang gestart”, vertelt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging en directeur van de FinaBank, aan de Ware Tijd.
Hij merkt dat door de spreiding het probleem van cashbevoorrading bij de ATM’s deels opgevangen kan worden. “Niet elke bank ervaart hetzelfde probleem nu. Hoe groter het ATM-netwerk, des te meer inspanning om het te onderhouden. Dat wil zeggen dat sommige banken wat contanten – niet veel – over hebben en andere juist meer vraag hebben”, legt Frangie uit.
De enorme voordelen van dit nieuwe systeem worden door hem en Kenneth Hendrison, managing director van BNets, bevestigd. “Doordat het bevoorraden van de ATM’s nu centraal zal geschieden, zullen de banken veel minder kosten hebben. Nu rijdt een geldtransportwagen dagelijks ATM’s van andere banken voorbij om die ene te bevoorraden waarvoor hij is ingehuurd. Dat is een voorbeeld van hoe inefficiënt het systeem nu is”, legt Hendrison uit.
Hij geeft aan dat de tijden waarbij banken hun logo op de ATM’s wilden zien als reclame definitief voorbij is. “ATM’s zijn een commodity, je moet de klant gewoon van dienst zijn. Dus zodra Cashpnt er is, zullen de ATM’s van de deelnemende banken voorzien worden van één huisstijl en dan komen de kosten voor gastgebruik te vervallen voor de cliënten van de banken die meedoen aan het nieuwe systeem.”
Een voordeel waar Frangie de nadruk op legt is financial inclusion, financiële inclusiviteit. Hendrison legt uit hoe dat zal werken. “Kijk maar naar een horecaonderneming in de stad. Vrijwel elke bank heeft daar een ATM staan. Wij zullen zorgen voor een veel betere geografische spreiding. Dat wil zeggen dat we de drie ATM’s op die ene plek zullen reduceren naar één of twee en bijvoorbeeld dan de andere ergens installeren waar er geen ATM is.”
Hendrison bevestigt dat ook het achterland van Suriname door dit systeem beter voorzien zal worden van ATM’s. “We hebben al iemand die naar Brokopondo is geweest en naar Moengo om daar de behoefte in kaart te brengen. Je moet je voorstellen dat het voor een bank misschien niet rendabel was om ergens ver weg een ATM neer te zetten. Maar nu het systeem centraal wordt, kunnen ook de kosten voor zulke investeringen gespreid worden.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname