Galibi wil einde alcoholmisbruik

07/12/2020 21:40 – Gilliamo Orban
PARAMARIBO – “Misschien zal het niet lukken om de volwassenen bewust te maken van nadelige gevolgen van veelvuldig alcoholgebruik. Maar ik ben in elk geval blij dat jonge kinderen hebben geluisterd naar onze boodschap”, zegt Roberto Maleko. Hij is coördinator van het gemeenschapsproject ‘Gezonde levensstijl Galibi’, bedoeld om mensen bewust te maken van onder andere gezonde inheemse voeding en drank. Ook het sporten wordt daarbij aangemoedigd.
Tegen deze achtergrond is zaterdag een alcoholvrij sportevenement in Galibi georganiseerd. De initiatiefnemer s willen hiermee alcoholmisbruik in de dorpen Christiaan- en Langamankondre verminderen, met medewerking van vrouwen- en sportorganisaties van Galibi.
In de voorbije jaren zijn mensen overleden aan ziektes zoals kanker als gevolg van veelvuldig alcoholgebruik. “Dit wordt een grote uitdaging, omdat over het algemeen inheemsen veel sterke drank gebruik en. Dat is reden genoeg om een aanzet te geven om de levensstijl te veranderen, want we moeten ergens beginnen”, zegt Maleko.
Hij hoopt dat ander e dorpen het initiatief overnemen, omdat alcoholmisbruik een landelijk probleem is onder de inheemsen. Dit gemeenschapsproject maakt deel uit van het Indigenous Navigator Programme dat door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname wordt uitgevoerd met financiering van de Europese Unie.
Behalve dat door alcoholmisbruik mensen ziektes, zoals prostaatkanker, nier- en leveraandoeningen kunnen oplopen, kan veelvuldig alcoholgebruik leiden tot onder andere gezinsontwrichting, huiselijk geweld en kindermisbruik. Maleko wijst ook erop dat alcoholverslaving een barrière is voor vooral jongeren. “Zij kunnen hierdoor vroegtijdig afhaken van school. Daarnaast verbrassen zij die werken hun geld, terwijl ze dat kunnen sparen om een huis te bouwen.” Daarom raadt hij jongeren af zelfs niet te beginnen met alcoholgebruik.
Dorpshoofd Ricardo Pane van Christiaankondre bracht in herinnering dat in 2018 in een relatief korte tijd twaalf dorpelingen zijn overleden aan onder meer kanker. Dit is de aanleiding geweest om de mensen aan te sporen tot een gezonde levensstijl. “We hopen dat deze boodschap zich verspreidt naar andere dorpen.” De kapitein is blij dat er veel jeugdigen bij het evenement waren, “want zij zijn het volk van morgen en wij moeten ze goed opvoeden.”
Dorpeling Marc Sabajo wil meer recreatiefaciliteiten in Galibi. Hierdoor zullen volgens hem de jongeren meer sporten en minder kiezen voor alcohol. “Ik hoop dat er een modern voetbalveld met een grasmat wordt aangelegd door de overheid, waardoor het sportveld aantrekkelijk wordt voor ons.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname