Gajadien: Suriname moet historische keus maken

Als we collectieve voorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, en nutsvoorzieningen willen garanderen zal het van ergens moeten komen. “We gaan historische keuzen moeten maken. Eenieder moet weten zolang ik niet zweet, ik niet zal eten,” zei VHP-fractieleider Asis Gajadien, donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in De Nationale Assemblee (DNA).
Gajadien zei dat er basale keuzes gemaakt moeten worden. Mensen die gebruikmaken van overheidsdiensten moeten opdraaien voor de kosten. “Lanti nom poer yu doti en ie neh pai.” Hij stelde dat ook een burger een aantal basale rechten verkrijgt. “Iem sabi tak te yu trong meerderjarige, dan jo kies wan gron. Suriname, we gaan bergen aan werk moeten verzetten,” zei de VHP-fractieleider, die aangaf dat er natuurlijk ook een collectieve verantwoordelijkheid aanwezig is waarbij er ingekomen moet worden voor de sociaal zwakkeren, die altijd in de samenleving aanwezig zullen zijn.
Kijk naar ondernemersDe politicus zegt dat de kijk naar de ondernemers veranderd moet worden. “In dit land heeft het ondernemen meer een spookbeeld dan het koesteren ernaar. Onze kijk naar ondernemers gaat moeten veranderen. Zonder productie gaan wij die samenleving niet kunnen voeden. Hier zijn de factoren als regelgeving, energieprijzen, fiscale grondslagen, ons bancair systeem en zeker niet te vergeten de sanctiemaatregelen van belang,” benadrukt Gajadien.
De inkomsten uit de directe belastingen, de indirecte belastingen en niet belastingmiddelen moeten voldoende zijn om de uitgaven van de staat te dekken en uit de besparingen investeringen te kunnen plegen voor toekomstige generaties, legde hij verder uit.
De VHP-fractieleider zegt dat ondernemerschap verworden moet worden tot een automatisch vehicle in het land, waarbij werkgelegenheid wordt gecreëerd, innovatie wordt gestimuleerd, maar evenzo de bijdrage aan de staatskas c.q. samenleving.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald