Fysieke inactiviteit moet worden verminderd

30/11/2020 08:08 – Aidy Pinas-Agodeba

: FB Boeroeswing Paramedische Praktijk  
PARAMARIBO – Bastiaan de Boer van Boeroe Swing Paramedische Praktijk zegt tegen de Ware Tijd dat lichaamsbeweging al jaren hoog op de preventiekalender staat als één van de meest belangrijke zaken om de gezondheid te verbeteren en te behouden. “Het al jong stimuleren van lichaamsbeweging middels gymlessen op school en sportstimulatie via verenigingen, maar ook buiten spelen in de woonomgeving, is heel belangrijk”, zegt De Boer.
Tot vijf miljoen sterfgevallen per jaar zouden kunnen worden voorkomen als de wereldbevolking actiever zou zijn. Uit statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat één op de vier volwassenen en vier op de vijf adolescenten niet voldoende bewegen. Wereldwijd kost dit naar schatting 54 miljard US dollar aan directe gezondheidszorg en nog eens veertien miljard US dollar aan verloren productiviteit.
Het verbeteren van de infrastructuur hiervoor staat al jaren centraal bij de programma’s van het directoraat Sportzaken. “Met onder andere de aanleg van kunstgrasvelden in enkele districten zijn duidelijk stappen gemaakt. Ze voorzien duidelijk in een behoefte, maar de situatie is nog lang niet wat het wezen moet”, onderstreept de fysiotherapeut.
Door Covid-19 heeft het ministerie van Onderwijs en Cultuur de gymlessen uit het curriculum gehaald. Dat besluit vindt De Boer “minder”. In Suriname kan lichamelijke opvoeding namelijk, omdat het in de buitenlucht wordt gegeven, makkelijker worden verzorgd dan lessen die klassikaal worden gegeven. “Je zou dus kunnen stellen dat lichamelijke opvoeding de eerste les is die opgepakt moet worden, ook omdat beweging de weerstand enorm bevordert. Daarnaast moet bewegen ook als medicijn gezien worden. Het is in de richtlijn in het behandelen van veel niet overdraagbare aandoeningen”, vertelt De Boer.
Hij zegt dat het zorgsysteem van Suriname niet veel heeft van preventieve aanpak. Dit moet veranderen naar een systeem waarbij het voorkomen van ziekte wordt vergoed in plaats van de schadelast van ziekte. “Hierdoor zouden we enorme stappen in de goede richting zetten.” De WHO moedigt landen aan om de internationale richtlijnen over te nemen om nationaal gezondheidsbeleid te ontwikkelen ter ondersteuning van het wereldwijde actieplan voor lichaamsbeweging 2018-2030 van de WHO.
Dit plan is door gezondheidsleiders uit de hele wereld goedgekeurd tijdens de 71ste Wereldgezondheidsvergadering in 2018 om fysieke inactiviteit tegen 2030 met 15 procent te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot het voorkomen en beheersen van hartaandoeningen, diabetes type 2 en kanker. Hetzelfde geldt voor het verminderen van symptomen van depressie en angst en van cognitieve achteruitgang, het verbeteren van het geheugen en het stimuleren van de gezondheid van de hersenen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname