Franse toeristen afgenomen: ‘Er zijn ondernemers die daardoor in problemen komen’

De Fransen zijn welkome bezoekers in Suriname. Ze komen vooral in de weekenden voor vertier en inkopen naar Paramaribo. Ze vormen daardoor een welkome bron aan euro inkomsten voor de kwakkelende Surinaamse economie. Vooral in de periodes augustus en december, wanneer de gezinnen op vakantie komen. Maar daar is al enige tijd een aanzienlijke en voor veel ondernemers voelbare verandering in gekomen.
Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

Chalie ‘Pelin’ Fransie is taxichauffeur op de route Paramaribo-Albina. Hij klaagt steen en been over de afgenomen aantallen Fransen die naar Suriname komen. “Het komt door de verhoging van de entree fee. Fransen die met hun gezin moeten komen en zoveel maal 58 euro moeten betalen vinden dat veel te duur. Dus ze komen niet”, verklaart hij aan de Ware Tijd.

“Ze laten die hosseljongens die in Saint Laurent blijven en visum noch verblijfspapieren hebben niet door meer naar Cayenne. Daardoor is er niet zoveel geld te verdienen”
Stanley Betterson
Fransie doelt op de verhoging van de entry fee in mei van dit jaar van 33 naar 58 euro per persoon. Die verhoging is naar zeggen van de toeristensector zonder overleg doorgevoerd.
Stanley Betterson snapt niet waarom de overheid over is gegaan tot verhoging van de fee. Hij schudt zijn hoofd. “Soms voert onze overheid ondoordacht maatregelen door. Ik denk dat we nu meer verlies lijden dan de verhoogde entry fee ons als land opbrengt.”
Sinds vorig jaar
Betterson is eigenaar van SRB Apartments aan de Nieuwzorgweg te Pontbuiten. Hij is één van de vele ondernemers die in de aanleveringsketen zitten die diensten verlenen aan Franse bezoekers. Hij heeft zijn appartementencomplex met 22 units speciaal toegespitst op de Franse bezoekers en dan vooral het segment met minder budget.
Betterson ziet al sinds 2023 een afname in het aantal bezoekers. “Vorig jaar augustus merkte ik al dat het minder werd. Ze kwamen wel, maar zeker het aantal gezinnen werd minder. Toen ik pas eind december, de laatste week van het jaar een goede bezetting had, ging ik me toch afvragen wat er aan de hand is.” Hij deed wat onderzoek in de buurt en zag geen andere concurrentie in zijn prijsklasse. “Pas later kreeg ik te horen wat de zaken zijn die spelen.”
Volgens hem zijn er een aantal omstandigheden. “De Franse overheid is strenger geworden heb ik vernomen. Ze laten die hosseljongens die in Saint Laurent blijven en visum noch verblijfspapieren hebben niet meer door naar Cayenne. Daardoor is er niet zoveel geld te verdienen. De markt in Saint Laurent is klein”, legt Betterson uit aan de krant.
Prijzen hoog
Dit jaar loopt het al helemaal spaak bij hem. “Mijn bezetting was meestal rond de 80 procent. Nu zit ik op de helft en soms zelfs lager. Nu zeggen de mensen dat het ligt aan de prijzen in Suriname. Door de dalende koers is het aantal SRD’s dat mensen krijgen minder. Maar de prijzen zijn niet even hard gedaald. Dus er is vrijwel geen voordeel meer om naar Paramaribo te komen. Tel daarbij dat van de verhoogde entry fee op en het plaatje is compleet”, stelt Betterson.
Volgens hem zijn er meerdere ondernemers als hij die te lijden hebben onder de afgenomen aantallen Fransen. Leanda Zeldenrust, eigenaar van Cabz-appartementen in Latour, merkt, net als Betterson, een afname in het aantal gezinnen dat meestal in augustus komt. “Ik heb er deze vakantie maar drie gehad. Eentje met acht kinderen. Het zijn vaak grote gezinnen, dus ik kan me voorstellen dat de entree fee aantikt.”
Douanier Stuart Codrington, die vaker in Albina werkt, bevestigt de gevolgen van de verhoogde entry-fee. “Ja, we hebben de afname ook gemerkt. Ze geven aan dat het door de verhoogde entry-fee komt, maar dat vind ik oneerlijk. Wij betalen veel meer als wij naar Frans-Guyana gaan. En dan hebben we een visum nodig, geen entree kaart. Laten we redelijk blijven”, zegt hij overtuigend.
Neveneffect
Vanwege het karakter van toerisme is een grote spin-off te merken bij zowel afname als toename van het aantal toeristen. Zowel Betterson als Fransie beaamt dat. Door de afgenomen aantallen ervaren ze wel degelijk de gevolgen. “Ik moest zes mensen met ontslag sturen. Drie administratieve krachten en drie schoonmakers. Ik heb nu één persoon vast in dienst voor beide diensten en mijn dochter helpt mee. Mijn hypotheekaflossing was gebaseerd op een bezetting van 60 procent. Ik kan nu steeds minder aflossen. Ik moet nu naar een andere doelgroep gaan zoeken”, zegt Betterson.
Fransie zegt dat veel taxichauffeurs de interne aflossing van hun voertuig niet meer aankunnen. “En yu sabi, a gersi na kraak den man dati e kraak dati yu lek hosselman no man pai. Dan den e kon teki a wagi. Dan ben je in grote …