Franse raad van traditionele gezagsdragers brengt eerste formeel bezoek aan Suriname

‘De bedoeling is dat we onze samenwerking versterken’

Tekst en beeld ADVERTISEMENT

PARAMARIBO — “Deze ontmoeting en uitwisseling was zeer verrijkend voor ons, omdat we hebben kunnen zien welke initiatieven mogelijk zijn.” Dit zei Sylvio van der Pijl, voorzitter van de raad van traditionele gezagsdragers van Frans-Guyana, vrijdag na zijn eendaagse bezoek aan Suriname.

De raad bestaat uit vertegenwoordigers van inheemsen en marrons in Frans-Guyana en was op uitnodiging van de Franse ambassadeur Nicolas de Bouillane de Lacoste kort in het land om kennis te maken met verschillende maatschappelijke groepen. De groep heeft daarnaast gesproken met parlementariërs, onder wie Ronny Aloema en Jennifer Vreedzaam, een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) en heeft ook een bezoek gebracht aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

“Wat wij vandaag hebben gehoord, is een bewijs dat de inheemsen in Suriname hard werken aan de onafhankelijkheid van hun gemeenschappen en de vooruitgang van de groep”Sylvio van der Pijl

Van der Pijl zei dat de raad van traditionele gezagsdragers in Frans-Guyana een gemengd orgaan is dat zich richt op economische, juridische, gezondheidssector, onderwijs en cultuuradviezen aan de inheemsen en marrons van dat land. Het is volgens hem een instantie die nauw samenwerkt met de Franse overheid. Via verschillende commissies heeft hij inspraak op het beleid dat betrekking heeft op de binnenlandbewoners. De raad krijgt jaarlijks een functioneringsbudget van vierhonderdduizend euro.

Milieu en grondenrechten

Van der Pijl en Bruno Apouyou, ondervoorzitter van de raad, waren vooral lovend over de openheid vanuit de Surinaamse organisaties. Hoewel het de eerste ontmoeting was, hebben zij veel informatie gehad over met name uitdagingen op het gebied van milieu en het grondenrechtenvraagstuk. “Het was voor ons ook belangrijk om een goed overzicht te krijgen hoe zaken hier aan toe gaan, zodat we beter met elkaar kunnen afstemmen en kunnen uitwisselen”, aldus Apouyou.

Van der Pijl: “Persoonlijk ken ik de Vids wel en heb eerder contact gehad. Maar de bedoeling van dit bezoek is om ons contact naar een hoger niveau te tillen, het officiëler te maken en onze samenwerking te versterken. We hebben in deze fase ook hun verwachtingen aangehoord.”

Positieve initiatieven

Apouyou en Van der Pijl onderstreepten dat hun samenwerking met de Franse overheid beter is geregeld. Zo is het bijvoorbeeld wettelijk vastgesteld dat voor elke activiteit de traditionele raad geconsulteerd moet worden door de staat. Volgens het tweetal is het de bedoeling om samen met Surinaamse partners na te gaan hoe een soortgelijk systeem ook voor hen gerealiseerd kan worden. “Ondanks dat we een budget van de staat krijgen, zijn we vrij. Zij bepalen niet voor ons. We kunnen het altijd oneens zijn met de dingen die ze willen doen”, benadrukte Apouyou.

Van der Pijl was ook lovend over de initiatieven, zoals de teelt van ananas op grote schaal, door de inheemsen. “De inheemse economie is nog niet wat het wezen moet. Maar wat wij vandaag hebben gehoord, is wel een bewijs dat de inheemsen in Suriname hard werken aan de onafhankelijkheid van hun gemeenschappen en de vooruitgang van de groep”, aldus de voorzitter van de raad.