Frans-Guyanese politieke partij stelt diasporatak in

‘We willen een kaart voor de mensen die in het grensgebied wonen’

Tekst en beeld Euritha Tjan A WayADVERTISEMENT

PARAMARIBO — De bijeenkomst van Parti Politique Guyane Force Diversité begint een uur later dan gepland, maar dan is de zaal van het Claudetta Multifunctioneel Centrum wel gevuld. De partij heeft zaterdag de Section Diaspora Suriname gepresenteerd met als belangrijkste doel de Frans-Guyanese diaspora in Suriname en de Surinaamse diaspora in Frans-Guyana nader tot elkaar te brengen.

Alain Thomy, secretaris is van de partij, legt uit dat de regering in Suriname het veel heeft gehad over (werken met) de diaspora. “Er is een enorme diaspora in Frans-Guyana en de Franse gebiedsdelen. Vandaar dat we vandaag hebben besloten om ook een diasporatak op te richten in Suriname en om met de regering in dialoog te gaan.”

“We willen niet bemoeien in de politiek in Suriname, maar we hebben de politiek wel nodig om onze doelen te bereiken”Alain Thomy

Politiek nodig

In speeches bij deze eerste activiteit van Section Diaspora Suriname is inzicht gegeven in de speerpunten van de partij. “Ik zeg u, we moeten onze kinderen scholen. Heeft je kind een talen, laat het gaan studeren. Er zijn mogelijkheden zat. Ik ben landbouwer en ik hou me bezig met de handel tussen Suriname en Guyana. Toch zie ik kans elke keer weer een certificaat te halen. Stimuleer je kind”, klinkt de oproep van één van de partijleden.

De partij streeft ernaar om de Frans-Guyanezen in Suriname en de Surinamers in Frans-Guyana bewust te kunnen maken van waar ze recht op hebben en wat ze nodig hebben om in hun respectieve landen volledig te kunnen participeren. Thomy meldt dat de sectie in Suriname daarom alle politieke partijen had uitgenodigd om bij de launch aanwezig te zijn. “Alleen meneer Ronnie Aloema van de VHP is gekomen. We willen niet bemoeien in de politiek in Suriname, maar we hebben de politiek wel nodig om onze doelen te bereiken. En we weten niet wie gaat winnen in de komende verkiezingen dus we hebben iedereen uitgenodigd.”

Visum vrij

Thomy legt uit dat de partij in Frans-Guyana wel wil meedoen aan de verkiezingen voor het lokale bestuur. “En waar we dan naar willen streven is een kaart voor de mensen die tot diaspora gerekend mogen worden, zodat zij 24 uur kunnen vertoeven in Frans-Guyana of in Suriname zonder een visum aan te hoeven vragen. Veelal hebben we onderlinge familiebanden. Dan is er veel mobiliteit omdat families geboortes en sterftes hebben, maar ook naar de Franse dokter willen. Wij vinden dat daarvoor geen visum aangevraagd zou moeten worden.”

De Fransen hebben eraan gewerkt zo een kaart in te stellen in het gebied dat grenst aan Brazilië. Echter, de grensovereenkomst die Suriname en Frans-Guyana tekenden in maart 2022, is nog niet geratificeerd door De Nationale Assemblee. Daaruit zou ook een bepaald protocol voortkomen over het management van het grensgebied en de gezamenlijke projecten die daar uitgevoerd kunnen worden. De kaart zou daar onderdeel van kunnen zijn.

Marron-zijn vasthouden

Johannes Niavai, die behoort tot het traditionele gezag van de Aucaners, ging een stap verder. “Ik hoop dat wanneer jullie in het lokale bestuur van Frans-Guyana komen dat jullie het marron-zijn vasthouden. En wij marrons zien de rivier niet als een grens. Het is onze traditioneel leefgebied en dat is al zo, ruim voordat de Fransen het gebied innamen. Laten we dat niet vergeten”, aldus de kapitein.

Onderdeel van de presentatie van de Section Diaspora Suriname was ook een modeshow met moderne twisten toegevoegd aan de traditionele pangi. Daarnaast was er een optreden van een seketigroep.

Volgens Thomy is deze organisatie al sinds 2012 bezig met de voorbereidingen om te komen tot een politieke partij “en dat hebben we vorig jaar bereikt”. “Daarom zijn we nu hier.”

Eén van de symbolen van de partij is een grote werkmier die in Frans-Guyana ‘kumaku’ wordt genoemd. “Omdat we net als werkmieren zijn: ‘we geven niet op’. Sommige mensen noemen de partij eerder kumaku in plaats van Parti Politique Guyane Force Diversité.”

De banner van Section Diaspora Suriname met de mier (‘kumaku’) erop afgebeeld.