Frankrijk wil intensievere samenwerking op handelsgebied

PARAMARIBO — De Franse ambassadeur, Nicolas de Lacoste, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken en heeft tijdens dit bezoek de relatie tussen Frans-Guyana en Suriname besproken, waarbij is voorgesteld om intensiever samen te werken, zodat de handel tussen beide landen versterkt kan worden.

Volgens de Lacoste is er behoefte  aan het ontwikkelen van de handel tussen beide landen. Hij kijkt uit naar een intensieve samenwerking van investeerders en ondernemingen in zowel Suriname als Frans-Guyana. De mogelijkheden om gemakkelijker vanuit beide landen te investeren worden onderzocht

Een van de punten is dat er vanuit Frans-Guyana moderne mogelijkheden en oplossingen gecreëerd worden voor ondernemingen. De ambassadeur heeft aangegeven dat Frans-Guyana de grenzen beter wil openstellen voor Surinaamse ondernemers en dat de focus ligt op het stimuleren van vrouwelijke ondernemers voor het ontwikkelen van gendergelijkheid.

Minister Kudipsingh is ingenomen dat de Franse ambassadeur de handel tussen Suriname en Frans-Guyana intensiever wil ontwikkelen. Zij geeft aan dat de focus van het ministerie ligt op het stimuleren en ontwikkelen van klein en middelgrote Ondernemingen (KMO). Hiervoor heeft het ministerie een KMO-fonds opgezet om ondernemingen te helpen ontwikkelen. Daarnaast heeft Suriname ook buitenlandse investeerders nodig. Dit is een positieve stap waarbij buurlanden kunnen samenwerken om de handel te ontwikkelen.

Er is een planning gemaakt om een beurs te organiseren waarbij niet alleen ondernemers van Suriname, maar ook van andere landen te accommoderen tijdens deze beurs. De bedoeling is om de ondernemers een platform te bieden om hun diensten en producten te promoten om zodoende productie en export te stimuleren.