Frankrijk wil het mes in de overheidsuitgaven zetten. Volgend jaar mag er geen cent meer worden uitgegeven dan dit jaar. Alle ministeries moeten de hand op de knip houden. Alleen defensie wordt gespaard. Op die manier moet volgend jaar 43,8 miljard euro worden bespaard.
Het doel is om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. “Onze staatsschuld neemt elke seconde met 5000 euro toe. Elke seconde. We staan aan de rand van de afgrond”, zei premier François Bayrou op een persconferentie. “Als we niets doen, zal onze schuld in 2029 met 1000 miljard euro zijn toegenomen.”
Griekse situatie voorkomenHij vergeleek de situatie van Frankrijk met die van Griekenland, zo’n vijftien jaar geleden. Dat land stond aan de rand van een faillissement vanwege totaal uit de hand gelopen overheidsuitgaven. Bayrou: “In Griekenland moesten ze de pensioenen toen met 30 procent verlagen en de ambtenarensalarissen met 15 procent. Dat is precies wat wij willen voorkomen.”
De premier heeft een vierjarenplan opgesteld met verschillende maatregelen. Het doel daarvan is dat het begrotingstekort daalt van 5,8 procent in 2024 naar 2,8 procent in 2029. Daarmee komt het tekort onder de norm van 3 procent die de Europese Unie voor alle lidstaten hanteert.
Twee feestdagen geschraptEr zal bezuinigd worden op gevoelige sectoren zoals onderwijs en zorg, inclusief de vergoedingen voor medische kosten. Daarnaast worden slechts twee op de drie ambtenaren die met pensioen gaan, vervangen.
Ook worden er twee landelijke feestdagen geschrapt. Het gaat daarbij om 8 mei, de Franse versie van Bevrijdingsdag, en mogelijk ook Tweede Paasdag. Dit worden gewone werkdagen. De regering wil ook dat de allerrijkste Fransen meer belasting gaan betalen, maar details daarover gaf de premier niet.
Zeer kritisch parlementEen tweede pijler van de plannen van Bayrou betreft de economische productie. Volgens hem kan de rijkdom van een land alleen verdeeld worden als dat geld ook eerst wordt verdiend. Daarom moet Frankrijk meer gaan produceren, zei hij.
Hij wil bedrijven meer flexibiliteit geven en regels versoepelen. Dat zal hij buiten het parlement om doen, om verzet van de Assemblée, de Franse Tweede Kamer, te omzeilen en snel actie te kunnen ondernemen.
“Het zijn structurele maatregelen die Frankrijk nodig heeft”, zei Bayrou. Die plechtige toon gebruikte hij niet voor niets. Zijn centrumrechtse regering heeft geen meerderheid in het parlement.
Hij is afhankelijk van de steun van links en radicaal-rechts. Die partijen staan zeer kritisch tegenover de ingrijpende bezuinigingen die Bayrou nu heeft aangekondigd.
- Geerlings-Simons ready voor de job van president: ‘Ik moet …..
- Politicoloog Breeveld geeft nieuw ministersteam van Simons …..
- SPBA twijfelt over mogelijke benoeming Noersalim als LVV-mi…..
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel…..
- Nationaal Leger en KPS klaar voor defilé inauguratie presid…..
- President Santokhi bedankt bedrijfsleven voor vertrouwen en…..
- Nederlandse Defensieattaché ontvangt medaille voor speciale…..
- Minister Amoksi schenkt IDB-restmiddelen aan drie sociale s…..
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-program…..
- ‘We hebben rekening gehouden met alle comptabele regels…..
- Vrouw vermoordde vriendin en deed het lijken op zelfmoord –…..
- Veiligheid tijdens inauguratie gegarandeerd..
- Afvloeiingsplan Newmont blijft van kracht..
- Update:Neergeschoten inbraak verdachte blijkt bekende van d…..
- Twee drugsverkopers en één gebruiker aangehouden bij drugsi…..
- Borstbeeld Trefossa wordt eenmalig terug geplaatst speciaal…..
- Imran Taus: “Ik reken op het sobere beleid van president Si…..
- Nieuwe regering krijgt advies voor nieuw IMF-programma..
- Mathoera: ‘Vrouw als president is belangrijke stap voor Sur…..
- Atompai: ‘Iedere burger verdient een dak boven het hoofd..
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?..