Frankrijk wil het mes in de overheidsuitgaven zetten. Volgend jaar mag er geen cent meer worden uitgegeven dan dit jaar. Alle ministeries moeten de hand op de knip houden. Alleen defensie wordt gespaard. Op die manier moet volgend jaar 43,8 miljard euro worden bespaard.
Het doel is om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. “Onze staatsschuld neemt elke seconde met 5000 euro toe. Elke seconde. We staan aan de rand van de afgrond”, zei premier François Bayrou op een persconferentie. “Als we niets doen, zal onze schuld in 2029 met 1000 miljard euro zijn toegenomen.”
Griekse situatie voorkomenHij vergeleek de situatie van Frankrijk met die van Griekenland, zo’n vijftien jaar geleden. Dat land stond aan de rand van een faillissement vanwege totaal uit de hand gelopen overheidsuitgaven. Bayrou: “In Griekenland moesten ze de pensioenen toen met 30 procent verlagen en de ambtenarensalarissen met 15 procent. Dat is precies wat wij willen voorkomen.”
De premier heeft een vierjarenplan opgesteld met verschillende maatregelen. Het doel daarvan is dat het begrotingstekort daalt van 5,8 procent in 2024 naar 2,8 procent in 2029. Daarmee komt het tekort onder de norm van 3 procent die de Europese Unie voor alle lidstaten hanteert.
Twee feestdagen geschraptEr zal bezuinigd worden op gevoelige sectoren zoals onderwijs en zorg, inclusief de vergoedingen voor medische kosten. Daarnaast worden slechts twee op de drie ambtenaren die met pensioen gaan, vervangen.
Ook worden er twee landelijke feestdagen geschrapt. Het gaat daarbij om 8 mei, de Franse versie van Bevrijdingsdag, en mogelijk ook Tweede Paasdag. Dit worden gewone werkdagen. De regering wil ook dat de allerrijkste Fransen meer belasting gaan betalen, maar details daarover gaf de premier niet.
Zeer kritisch parlementEen tweede pijler van de plannen van Bayrou betreft de economische productie. Volgens hem kan de rijkdom van een land alleen verdeeld worden als dat geld ook eerst wordt verdiend. Daarom moet Frankrijk meer gaan produceren, zei hij.
Hij wil bedrijven meer flexibiliteit geven en regels versoepelen. Dat zal hij buiten het parlement om doen, om verzet van de Assemblée, de Franse Tweede Kamer, te omzeilen en snel actie te kunnen ondernemen.
“Het zijn structurele maatregelen die Frankrijk nodig heeft”, zei Bayrou. Die plechtige toon gebruikte hij niet voor niets. Zijn centrumrechtse regering heeft geen meerderheid in het parlement.
Hij is afhankelijk van de steun van links en radicaal-rechts. Die partijen staan zeer kritisch tegenover de ingrijpende bezuinigingen die Bayrou nu heeft aangekondigd.
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..
- AWJ: Geen sprake van vooruitbetaling van USD 96.000 voor hu…..
- OW-minister roept in China bedrijven op in Suriname te inve…..
- Ex-minister Ramdin vindt kritiek op Xaviera Jessurun ontere…..
- NDP waarschuwt voor valse berichten op sociale media..
- Twee Democratische politici beschoten in Minneapolis..
- Ondernemer in Paramaribo beroofd van kilo’s goud door nepag…..
- Strategisch advies voor de aankomende coalitie & de VHP..
- Gewapende overval op woning aan Ramsaranweg: vrouw beroofd …..
- Financiering RVI..
- Brute woningoverval: slachtoffer gekneveld achtergelaten..
- VN-missie in Haïti faalt, Lula wil actie..
- Emanuel Sanvisi: nieuwe muziek, nieuwe missie, zelfde hart..
- Menke verwacht dat verkiezingen bindend worden verklaard..
- Al meer dan 21 aankomende parlementariërs hebben aanvaard b…..
- Plein: ‘Het is overduidelijk, jullie stellen niets voor…..
- Kersten neemt 50% belang in Comport; versterkt positie in e…..