Fondsenwerving voor deelname inheemsen aan Trinidadiaans erfgoedfestival

door Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Al langer dan tien jaar nemen inheemse cultuurdragers uit Suriname deel aan de jaarlijkse Santa Rosa First Peoples Heritage Day in Trinidad en Tobago. De activiteit is een eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van het Caraïbisch gebied. Het evenement, dat plaatsvindt van 9 tot 22 oktober, brengt inheemse leiders uit de regio samen om te herdenken, te vieren en culturele banden te versterken.

Om de reis van acht Surinaamse afgevaardigden mogelijk te maken, wordt een activiteit gehouden met als doel fondsen te werven. Dat zal gebeuren vrijdagavond bij Wakapasi waar muziek, traditionele liederen en de verhalen achter die liederen centraal staan. “Er is een bedrag van 2.500 US dollars nodig om de reis- en verblijfkosten van de delegatie te dekken”, zegt Audrey Christiaan van de culturele organisatie Juke Jume Maro.

Daarvoor werd al een beroep gedaan op ade Surinaamse overheid, maar die heeft volgens Christiaan, nooit geld.

De Santa Rosa First Peoples Community Council is sinds 1973 actief in het behouden en promoten van de inheemse cultuur van Trinidad. Hun bijdrage aan de samenleving werd in 1993 officieel erkend met een nationale onderscheiding. De festiviteiten, die jaarlijks rond 14 oktober plaatsvinden, eren de bijdrage van de oorspronkelijke inwoners van Trinidad en herdenken belangrijke momenten uit hun geschiedenis, zoals de aanval van de inheemse strijder Hyarima op de stad San Jose, die destijds door Spanje werd bezet.
Nationale held
Hyarima wordt op het eiland als eerste nationale held gezien. En op de dagen voor en na 14 oktober vinden diverse culturele activiteiten plaats. De deelname aan deze herdenkingsweek is van groot belang voor zowel de Surinaamse als de Trinidadiaanse inheemse gemeenschappen, benadrukt Christiaans. Door middel van workshops, spirituele ceremonies en culturele uitwisselingen, werken de groepen samen aan het behoud en de verspreiding van hun erfgoed.
De uitwisseling met andere inheemse volkeren uit landen zoals Guyana, Dominica en St. Vincent is essentieel om de collectieve cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied te versterken.Hoewel de organisatie met steun van de Trinidadiaanse overheid de afgelopen jaren de vliegtickets, verblijfkosten en voeding voor de Surinaamse delegatie dekte, zijn de middelen de laatste jaren beperkt en werd de Surinaamse groep gevraagd om zelf een bijdrage in de kosten te leveren.
De groep doet daarom een beroep op de Surinaamse overheid en het publiek om hen te ondersteunen met fondsen voor de tickets en handgeld. Daarvoor werd al een beroep gedaan op ade Surinaamse overheid, maar die heeft volgens Christiaan, nooit geld. In totaal zijn er acht mensen van plan om af te reizen naar Trinidad, maar niet alle reisdocumenten zijn al betaald.
De fondswervingsactiviteit op Wakapasi biedt de gemeenschap een mogelijkheid om bij te dragen aan dit belangrijke culturele evenement. “Het is een unieke gelegenheid voor ons om onze banden met de andere inheemse gemeenschappen te versterken en te leren van elkaars ervaringen,” zegt Christiaans als coördinator van de Surinaamse delegatie.
Verschillende groepen
In het begin van de uitwisseling werd de delegatie door oud-cultuurdirecteur James Ramlal, overleden in 2018, begeleid. De afgelopen tien jaar leidde de twee culturele groepen Juke Jume Maro en Wayono, respectievelijk van de kaliña en arowak gemeenschappen. Christiaan geeft aan dat in de afgelopen jaren ook andere culturele groepen van Suriname, maar ook van de andere inheemse groepen als de Wayana en Trio’s aan de erfgoedactiviteit in Trinidad hebben deelgenomen.
De samenwerkingen hebben geleid tot herstel van de verloren inheemse tradities in Trinidad. Zoals het maken van traditionele kleding en het onderwijzen van de inheemse talen aan jongeren, maar ook onderzoek op wetenschappelijk niveau door de universiteiten. “De culturele uitwisseling is van onschatbare waarde en helpt ons niet alleen om onze eigen tradities te behouden, maar ook om die van andere gemeenschappen te ondersteunen”, besluit Christiaan.