Fondsen NOB hebben aandacht regering

29/03/2021 00:00 – Euritha Tjan A Way

Diverse fondsen van de Nationale Ontwikkelingsbank zullen worden gereactiveerd. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Studenten die via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) aan fondsen willen komen om hun studie te financieren kunnen binnen niet al te lange tijd weer bij deze bank terecht. Dat bevestigt de minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing in gesprek met de Ware Tijd. “Dat van de medische studenten die zich zijn gaan specialiseren in het buitenland is al in orde. Die kunnen hun geld al krijgen. Het is goedgekeurd door de raad van ministers. We zijn nu bezig met het heractiveren van het studiefonds”, zegt Achaibersing.
Juni vorig jaar meldde de NOB dat ze aanvragen voor studiefinanciering in 2020 aanhield en dat er geen nieuwe aanvragen zouden worden behandeld. Het bleek dat het fonds al enige tijd problemen had met het betalen van de kosten van studenten met wie zij een overeenkomst had en dat het fonds leeg was.
Ook het Agrarisch Kredietfonds wordt binnenkort gereactiveerd. Minister Prahlad Swdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij had eerder in gesprek met de Ware Tijd aangegeven dat het fonds weer zou komen. Onduidelijk was het kapitaal dat het fonds zou bevatten. Achaibersing vertelt nu dat het in eerste instantie rond de SRD 5 miljoen zal bevatten en successievelijk zal worden aangevuld met meer kapitaal. Veel boeren staan te trappelen om goedkoop kapitaal om aan de slag te gaan in de sector.
Naast deze twee fondsen staat het Productiefonds hoog op de prioriteitenlijst van de regering. Een termijn wanneer dat beschikbaar zal zijn is niet genoemd. De minister zegt wel dat de regering haar uiterste best aan het doen is om dit te realiseren. “We hebben productie nodig in dit land en de regering weet dat. Alleen hebben we het erg moeilijk, maar ik doe mijn uiterste best om het bedrag vrij te krijgen”, aldus Achaibersing. Tegelijkertijd met het reactiveren van de oude fondsen en het instellen van het productiefonds is de regering ook bezig de structuur van de NOB te versterken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname