Focus op verpleegkundigen op Wereld Diabetesdag

14/11/2020 14:14 – Van onze redactie

: idf.org  
PARAMARIBO – Op 14 november wordt jaarlijks Wereld Diabetesdag herdacht. Het thema voor dit jaar is ‘The Nurse and Diabetes’ (‘De verpleegkundige en suikerziekte’). Het doel is het bewustzijn te vergroten over de cruciale rol die verpleegkundigen spelen bij het ondersteunen van mensen met diabetes.
Personen met diabetes leven of zij die het risico lopen de aandoening te ontwikkelen, hebben steun nodig van verpleegkundigen. Nu het aantal mensen met diabetes over de hele wereld blijft stijgen, wordt de rol van verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel in de gezondheidszorg steeds belangrijker bij het beheersen van de impact van de aandoening.
Het is daarom van eminent belang dat er wordt geïnvesteerd in onderwijs en opleiding van verpleegkundigen en gezondheidswerkers. Met de juiste expertise kunnen ze het verschil maken voor mensen met diabetes.
Deze aandoening, met name type 2, is één van de meest voorkomende niet-overdraagbare (chronische) ziekten in Suriname. De belangrijkste factoren voor deze aandoening zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet), overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik, niet/nauwelijks bewegen en stress.
Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Aangezien het bijna allemaal gedrags risicofactoren zijn en de burger het zelf in de hand heeft, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste begeleiding.
Suikerziekte kan zoveel mogelijk worden voorkomen door er een gezonde levensstijl op na te houden. Dat houdt in de juiste voedingskeuzes te maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken), te bewegen en het gebruik van alcohol en tabak te vermijden.
Wereld Diabetesdag werd in 1991 in het leven geroepen door de Internationale Diabetesfederatie en de Wereld Gezondheidsorganisatie als reactie op de groeiende bezorgdheid over de escalerende bedreiging voor de gezondheid als gevolg van diabetes. Deze dag heeft als doel om wereldwijd het belang van gecoördineerde maatregelen te promoten om diabetes als een mondiaal gezondheidsprobleem aan te pakken.

Infofilm
In verband met Wereld Diabetesdag heeft Lions Club Paramaribo West een informatiefilm uitgebracht. Daarin gaan onder anderen kinderarts Ragna Wolf en oogarts Denise Doelwijt in op onder meer de impact van diabetes op met name kinderen en de gevolgen van diabetes mellitus op het zicht. “Suikerziekte is best wat voor kinderen, vooral als ze elke dag insuline moeten prikken”, vertelt Wolf onder meer in de infomercial, die sinds vrijdag op YouTube wordt vertoond en ook te zien zal zijn op de verschillende televisiestations.
Lions Club Paramaribo West organiseert normaliter elk jaar activiteiten rond Wereld Diabetesdag, maar moest zaken vanwege Covid-19 deze keer anders aanpakken. Gekozen werd voor het filmpje van iets meer dan negen minuten om de samenleving te informeren over de risico’s van deze ziekte én over manieren om diabetes te voorkomen. Moeder Vanessa en zoon Jemall vertellen hoe het leven is voor een kind met jeugd-diabetes.
Uw browser ondersteunt helaas geen iFrames
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname