FM uit opnieuw kritiek op etnische categorisering bij komende volkstelling

PARAMARIBO — Fiti Makandra (FM), het structurele overlegorgaan van leiders van tribale en inheemse volkeren en de Federatie van Para Plantages, uit zijn zorgen over de etnische categorisering in de aankomende negende Algemene Volks- en Woningtelling (VT-9), die maandag (vandaag) van start gaat. De organisatie heeft zijn misnoegen geuit in een openbrief – De brief is getekend door Helmut Gezius en Franklin Jabini – naar de samenleving.
“De FM-leiders betreuren het dat er nog nazaten zijn die zich angstvallig vastklampen aan aanduidingen (creool en marron) die oorspronkelijk niet naar hun herkomst verwijzen, maar eerder naar het alleenrecht van de kolonisator om namen/ aanduidingen te gebruiken, waarmee zíj de identiteit, werkelijkheid en behoeften van de nazaten definieerden”, staat in de brief.

“De term ‘Afro-Surinamer’ biedt, volgens FM, een inclusieve identiteit die hun Afrikaanse roots en band met Suriname weerspiegelt”

Dit ervaren de FM-leiders bovendien als discriminerend ten opzichte van de andere etnische groepen die slechts één aanduiding kennen binnen de census, die hen ook nog verbindt met het land van herkomst of van hun voorouders.
De angstvalligheid gaat zo ver dat gevreesd wordt dat volgens hen de aanduiding Afro-Surinamer in tegenstelling tot marron geen toegang meer zal bieden tot fondsen of hun positie met betrekking tot de grondenrechten zal verzwakken.
FM benadrukt het belang van volkstellingen voor de ontwikkeling van het land en beleid. Desondanks heeft het overleg geen formele reactie ontvangen van de president op hun brief van 24 juni, waarin zij hun zorgen over de volkstelling naar voren brachten. Een kopie van deze brief werd ook verstuurd naar de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), de minister van Financiën en Planning, en het Algemeen Bureau voor de Statistiek.
De FM-leiders hebben na een kritische beschouwing van de geschiedenis en consultaties, inclusief wetenschappelijk onderzoek uit 2023, hun bezorgdheid uitgesproken over het voortzetten van de koloniale traditie van verdeel en heers. FM benadrukt dat Afro-Surinamers, als afstammelingen van personen die vanuit Afrika naar Suriname zijn gebracht vóór de afschaffing van de slavernij in 1863, een eenduidige aanduiding zouden moeten krijgen in de volkstelling.
De term “Afro-Surinamer” biedt, volgens FM, een inclusieve identiteit die hun Afrikaanse roots en band met Suriname weerspiegelt. Tot slot roept FM de nazaten op om tijdens hun deelname aan VT-9 gebruik te maken van de aanduiding “Afro-Surinamer” en zo het tij te keren, in navolging van zwarte gemeenschappen wereldwijd, zoals Afro-Amerikanen en Afro-Cubanen.