“Fiscale discipline is geen keuze meer, het is noodzaak”

President Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens een persconferentie benadrukt dat het strikt naleven van fiscale discipline cruciaal is voor het economisch herstel van Suriname. Volgens de president is het belangrijk dat de overheid niet structureel méér geld uitgeeft dan er binnenkomt. Ze erkent dat Suriname momenteel diep in zo’n situatie zit.
“Er zijn veel dingen achteruitgegaan. De economie waarin mensen dingen produceren en zelf geld verdienen, is zwaar beschadigd.” Hoewel macro-economische maatregelen soms op korte termijn verlichting kunnen brengen, waarschuwt de president dat deze zelden duurzaam zijn als er geen versterking komt van de reële economie.
“De echte oplossing zit in nationale productie. Als mensen dingen gaan maken, gaan verbouwen, gaan verhandelen, dan kunnen we het land herstellen. Dan herstelt de macro-economie zich ook. Maar dat lukt alleen als iedereen zich houdt aan fiscale discipline.”
Volgens Geerlings-Simons is die discipline altijd belangrijk geweest, “maar nu is het extra van belang.” De president zegt goed te weten hoe ernstig de economische situatie is. “We proberen op verschillende fronten verlichting te brengen, maar de offers mogen niet alleen gevraagd worden van de gewone burger. En correct werken mogen we ook niet alléén van de regering vragen.”
Ze schetste een voorbeeld: “Als ik aan het werk ga en er blijkt geen geld te zijn om onze kinderen eten te geven, dan moeten we allemaal in onze eigen zak gaan. We krijgen te weinig geld binnen als land, dus we moeten onze inkomsten verhogen.” De oplossing ligt volgens haar niet alleen in het verhogen van bestaande belastingen, want daarmee worden vooral de loontrekkers belast.
“Het belastingstelsel moet geëvalueerd worden. We moeten kijken wie niet bijdraagt, en die mensen wél laten bijdragen.” Toch erkent ze dat het eenvoudiger klinkt dan het is. “Het is een heel systeem waarin we leven. Een internationaal systeem van grof kapitalisme. Maar we moeten manieren vinden om het beste voor onze mensen eruit te halen.”
De president sluit af met een duidelijke boodschap: “Als we willen dat onze economie herstelt en we een menswaardig bestaan kunnen garanderen, dan begint dat met eerlijk bijdragen, verstandig beleid én het herstellen van de nationale productie.”