ÉÉN VAN DE meest markante momenten in het proces naar de verkiezingen toe, is de registratie van politieke partijen. Dat gebeurt traditiegetrouw met veel ophef. De één komt met een batterij aan vlaggendragers, de andere komt met een (brass)band en dansgroep. Bij deze registratie is het de bedoeling dat de politieke partijen enkele documenten overleggen die noodzakelijk zijn voor het kunnen meedoen aan de verkiezingen.
Twee van die documenten zijn een balans van inkomsten en uitgaven van de politieke partij en een bewijs van overmaking dan wel storting van de waarborgsom die is vastgesteld op SRD 520.142. Er is dinsdag enig ophef ontstaan toen bleek dat bij een contante storting moet worden aangetoond waar het geld vandaan komt. Dus wanneer de herkomst is contributie dan moet kunnen worden bewezen dat er contributie is betaald. Dit komt door de aangescherpte complianceregeling van de Centrale Bank van Suriname.
De huidige financiële staten van politieke partijen – althans die zijn gepubliceerd – zijn een staaltje voor-de-gek-houderij
Het is een kleine stap in de goede richting om in ieder geval politieke partijen eraan te herinneren dat ze transparant moeten zijn over de herkomst van de gelden van de partij. Wat ook absoluut moet veranderen is de amateuristische inkomsten- en uitgavenstaat die politieke partijen publiceren, voordat ze mee kunnen doen aan de verkiezingen.
Het is opmerkelijk dat enkele van deze gepubliceerde staten aantonen dat de partijen slechts precies geld hebben om de waarborgsom te betalen. Anderen zijn, gezien hun financiële staten, daar niet eens toe in staat. Door de gepubliceerde financiële staten te plaatsen naast de manier waarop partijen uitpakken bij hun bijeenkomsten is duidelijk dat er een loopje met die verplichting wordt genomen. Want als er nauwelijks geld is voor de waarborgsom, waar gaat het geld ineens vandaan komen voor het voeren van de intensieve propagandacampagnes op weg naar de verkiezingen?
Dat enkele politieke partijen bewust vaag blijven over de herkomst van hun partijkas blijkt uit woorden van voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur, die woensdag aanwezig was bij de registratie van zijn politieke partij. Hij weigerde in te gaan op vragen van journalisten, die hem vroegen waar het geld vandaan kwam.
Het zou daarom goed zijn dat de wet wordt aangescherpt en dat niet alleen de waarborgsom noodzaak is voor inschrijving, maar ook dat politieke partijen jaarverslagen moeten produceren of dat hun staat door een accountantskantoor wordt opgemaakt. Het gaat er niet om om politieke partijen onaangenaam te zijn, maar wel zou zo een maatregel meer transparantie en eerlijkheid bieden aan de kiezer. Dan weet die wie zijn politieke partij sponsort en hoe die politieke partij er financieel werkelijk voor staat.
De huidige financiële staten van politieke partijen – althans die zijn gepubliceerd – zijn een staaltje voor-de-gek-houderij. In de realiteit waar Suriname te maken heeft met internationale eisen met betrekking tot antiwitwas- en antiterrorismefinanciering zou hiermee niet meer moeten worden volstaan.
- Centrale Bank van Suriname heet binnenkort anders: Chinese …..
- Jaarlijks 15 tot 20 nieuwe gevallen van kinderkanker in Sur…..
- EX-PILOOT BEKRITISEERT BELEID SLM..
- Hovenierscursus voor jongeren in Paramaribo..
- Caricom-top in Barbados wordt ‘cruciale’ meeting..
- Bewoners Alkmaar kunnen rekenen op water uit de kraan..
- Massale opkomst bij 100K+ Massameeting en viering 35 jaar A…..
- Zaaksofficier SPSB II-zaak vraagt uitstel aan kantonrechter..
- Tjatjie maakt muzikale comeback..
- Workshop METT-Assessment inzake Centraal Suriname Natuurres…..
- Kustwacht Suriname houdt twee illegale vissersvaartuigen aa…..
- 8.000 kiezers moeten hun ID-kaart nog ophalen..
- Simons: “Breng me naar de procureur-generaal”..
- Robinhood wil tachtigjarig bestaan vieren met Braziliaanse …..
- PALU wil met partners alternatief vormen..
- Kanker een van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen..
- Suriname en de BENELUX-staten tekenen twee overeenkomsten..
- A20, DOE en PRO: ‘Suriname, hier zijn wij. Hét alternatief!…..
- Van der San ziet A20 zetels pakken, NDP 18 en VHP 11 zetels..
- ECD ontdekt vervallen producten bij controle kassasystemen..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 15 februari 199…..