De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) uit haar zorgen over de gezondheidszorg in Suriname, die aldus de VES, verkeert in een vicieuze cirkel van slechte kwaliteit en torenhoge kosten, als gevolg van een structureel gebrek aan een goed financieringsmodel. Toch blijft de regering, onder leiding van president Santokhi, vasthouden aan symptoombestrijding, zoals bleek uit de mededeling op 10 december 2024, om SRD 300 miljoen aan ziekenhuizen ter beschikking te stellen. Deze financiële injectie, zonder onderliggende hervormingen, doet alle alarmbellen rinkelen binnen de economische sector.
De uitspraak van de president dat deze injectie zorgt voor financiële stabiliteit, wordt door economen als economisch onhaalbaar beschouwd. De totale werkelijke kosten van de gezondheidszorg in Suriname bedragen jaarlijks naar schatting 264 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer 440 euro per inwoner of 37 euro per maand. In plaats van de kosten te beheersen, creëren financiële injecties zonder structurele hervormingen juist een verhoging van de zorgpremies. Patiënten en werkgevers zullen deze meerkosten uiteindelijk dragen, zonder dat de kwaliteit van de zorg verbetert.
Belemmeringen door liquiditeit en intransparante praktijken
De uitvoering van deze maatregelen zal waarschijnlijk stuiten op de slechte liquiditeitspositie van het Staatsziekenfonds (SZF), wat kan leiden tot nieuwe protestacties in de samenleving. Daarnaast blijft de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) de zorgsector gijzelen met voortdurende salarisverhogingen, terwijl er geen transparantie is over de geleverde medische prestaties. Het gebrek aan duidelijke afspraken zorgt voor een vicieuze cirkel, waarbij de samenleving van beide kanten wordt geknepen.
Noodzakelijke hervormingen en financiële transparantie
Volgens de VES is een nieuw financieringsmodel, gebaseerd op medische prestaties en resultaten, essentieel om de zorgsector daadwerkelijk te transformeren. Het model moet gericht zijn op positieve gezondheidsresultaten, zoals succesvolle behandelingen, lagere sterftecijfers, minder complicaties en hoge patiënttevredenheid. Investeringen in ziekenhuisapparatuur moeten gepaard gaan met transparantie over de medische uitkomsten van behandelingen en de werkelijke kwaliteit van zorg.
Oproep tot actie
De VES pleit voor het installeren van beëdigde onafhankelijke medische experts, die de medische resultaten kunnen verifiëren, en het gebruik van de juiste rekentechnieken om de werkelijke kosten van behandelingen inzichtelijk te maken. Ook moeten zorgverleners beloond worden op basis van kwaliteit, wat de focus op patiëntgerichte zorg zal versterken en de kosten zal verlagen.
Privatisering en specialisatie van ziekenhuizen
Volgens de VES is het versneld privatiseren en verzelfstandigen van alle overheidsziekenhuizen een cruciale stap om de zorg te verbeteren. Privatisering biedt ziekenhuizen de vrijheid om efficiënter te opereren en te investeren in gespecialiseerde zorgstraten. Dit kan de zorgkwaliteit verhogen en de financiële belasting verlichten, door private investeringen mogelijk te maken.
In plaats van willekeurige financiële injecties, zou de regering moeten inzetten op het privatiseren van ziekenhuizen en het opzetten van gespecialiseerde zorgstraten om de gezondheidszorg daadwerkelijk te hervormen en de samenleving ‘waar voor hun geld’ te bieden.
The post ‘Financiële injectie gezondheidszorg dient gepaard te gaan met hervormingen’ ..
- Overwegend bewolkt met af toe wat zon..
- President overhandigt 150 schoolpakketten op Pelelu Tepu..
- Urmia Laurentine Gulpen (65) Amsterdam 8-1-2025..
- Urmia Laurentine Gulpen (65) Amsterdam 8-1-2025..
- LVV gaat van start met Zesde Agrarische Telling..
- Tientallen olietankers gooien anker uit na laatste Amerikaa…..
- Macro-economie in 2024 verbeterd..
- Meteodienst: Overwegend droog weer met af en toe lichte bui…..
- Telesur dekt kosten voor septictanklediging bij Huize Ashia…..
- President overhandigt 150 schoolpakketten aan Pelelu Tepu..
- Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht..
- DA’91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom..
- Vishnudatt: Suriname heeft nieuwe leiders nodig..
- VES-voorzitter Debipersad: ‘Goede voorbereiding investering…..
- Water wordt duurder..
- BVL/ALS vraagt interventie president in kwestie mutaties on…..
- Zware aanklachten tegen Kappalani blijven staan..
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Ke…..
- Bond NVB schort prikactie op maar betaling blijft uit..
- Geen transparantie, geen toekomst: De SVB moet verantwoordi…..
- Bee: ABOP heeft altijd aan zelfreflectie gedaan..