Met een winst over het boekjaar 2022 is De Surinaamsche Bank (DSB) in rustig financieel vaarwater gekomen in vergelijking met de jaren vóór 2020 toen ze verlies heeft geleden. De aandeelhouders krijgen, ondanks de winst van SRD 955,4 miljoen vóór belasting en een nettowinst van SRD 504 miljoen, geen dividend. Zo meldde financieel directeur Waldo Halfhuid tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor.
Tekst Valerie Fris
Beeld DSB
Over het wel of niet uitkeren van dividend is er veel discussie geweest tussen de directie en de raad van commissarissen. De gevolgen van hyperinflatie van 2018 en 2019, waarbij de bank veel verlies heeft geleden, werken nu nog door. “We moeten op een bepaald moment wel dividend uitkeren, maar als we kijken naar de ingehouden winst van SRD 59 miljoen en naar het uitstaande aantal aandelen van SRD 37 miljoen, dan is het niet opportuun dat nu te doen. Het varkentje is nog te mager om te slachten”, stelde Halfhuid. Het zou volgens hem niet respectvol zijn om de aandeelhouders slechts één Surinaamse dollar te geven, vandaar het besluit om te wachten met het uitbetalen van dividend.
“De overheid staat in onze boeken niet als slecht betalende klant. De kredieten zijn in maart volgend jaar al afgelost”
DSB-directielid Ashna Kamta
Jaarrekeningen
De bank heeft binnen één jaar drie jaarverslagen – van 2020, 2021 en 2022 – volledig volgens de regels van de International Financial Reporting Standards geproduceerd. Dat van 2022 werd tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van donderdag goedgekeurd.
Over de jaarrekeningen zei president-commissaris Nilesh Bishesar: “Het streven is om die van 2023 en 2024 het komend jaar te produceren, waardoor wij vanaf 2026 keurig elk jaar de jaarrekening aan de aandeelhouders zullen voorleggen”.
Omo’s
De bank heeft in 2022, SRD 1,2 miljard verdiend met de open markt operaties (omo’s). Halfhuid is het niet eens met de opvatting dat banken zich met dit systeem hebben verrijkt. “Vanuit de Centrale Bank van Suriname is de omo een monetair instrument, maar vanuit de bank een beleggingsinstrument. Bij een inflatie van 54,6 procent in 2022 heeft de bank de rentepercentages gehouden beneden het inflatiecijfer. De rentes bedragen tussen de 15 en 20 procent.” De negatieve rente – het verschil tussen het inflatiecijfer en de rente – die daaruit voortvloeit wordt volgens de financieel directeur dan ‘goedgemaakt’ met de omo’s.
Eén van de redenen waarom de bank winst heeft kunnen boeken is een goed risicobeheer. De non-performance ratio is afgenomen van 22,7 procent in 2020 tot 3,2 procent in 2022. “Dat betekent dat de bank heel weinig slechte leningen in de boeken heeft”, legde Halfhuid uit.
Overheidsschuld
De schuld van de overheid is geherstructureerd. “De overheid is ook een klant van ons, dus ik kan er niet te diep op ingaan”, vertele Chief Risk Officer Ashna Kamta. “De overheid staat in onze boeken niet als slecht betalende klant. De kredieten zijn in maart volgend jaar al afgelost.” Operationeel directeur Alexander van Petten voegde toe: “We zijn heel tevreden met de aflossing van de overheid.”
Ook de solvabiliteit, het kunnen voldoen aan verplichtingen op lange termijn, is sterk verbeterd. De norm van de Centrale Bank voor DSB is 11,25 procent. “Wij hebben zelf intern een norm van 15 procent en met 22 procent zitten we ver daarboven”, aldus Halfhuid. Het is volgens hem dan ook niet vreemd dat een aandeel van DSB in 2023 met meer dan 700 procent is gestegen naar SRD 175.
Vergroten zichtbaarheid
De bank heeft de ambitie om haar centrale rol in de financiële sector weer over te nemen. Daarom is de afgelopen jaren extra gewerkt aan het aspect van retail en zakelijk bankieren. “Omdat wij nog zichtbaarder willen zijn in de samenleving hebben wij een aantal autobeurzen, een hypotheek karavaan en een mega actie op persoonlijke leningen georganiseerd en deelgenomen aan de bouw- en woonbeurs. Deze hebben bijgedragen aan een groei van 45 procent van de retail banking portefeuille”, vertelde Van Petten. Voor de zakelijke klanten was er ook een golftoernooi.
De bank bestaat op 19 januari 160 jaar en besloten is om steeds ‘groener’ te gaan door bijvoorbeeld geen petflessen en minder papier te gebruiken. Dat betekent dat klanten steeds minder naar de bank zelf Hoeven, omdat veel producten digitaal kunnen worden aangevraagd. Het openen van een rekening of termijndeposito en aanvragen van een lening behoren tot de digitale mogelijkheden. “De bank heeft zo’n 88.000 online banking-gebruikers en dat vertegenwoordigt 55 procent van onze klanten, maar het streven is 80 procent”, vertelde Van Petten. Er wordt aan gewerkt om binnenkort enkele sessies te organiseren voor seniorenburgers die moeite hebben of slecht kunnen omgaan met het digitale systeem van de bank.
Skimming
Eén van de minder positieve zaken waarmee de bank in het haast afgelopen jaar heeft moeten dealen is skimming. Hierbij werden betaalgegevens, waaronder pincodes, gekopieerd zonder dat de klanten dat wisten.
Van Petten erkende dat het soms even duurt voordat de gedupeerde klant zijn …
- CMZ luidt alarmbel: monumentale gebouwen Coronie en Nickeri…..
- Mediation in strafzaken Suriname..
- Kinderafdeling MMC verhuist naar nieuwe ruimte na brand..
- Office of state advisor Somohardjo cleared out..
- Suriname in de schijnwerpers: tragikomedie van deze week (6…..
- BREAKING: Nieuwe onderminister ook directeur vastgoedbedrij…..
- Minister Kuldipsingh kondigt strengere maatregelen aan voor…..
- WAM-tarieven en standaarddekking per 1 januari 2025 verhoog…..
- Surinaamse dames kloppen Trinidad en Tobago..
- “This money isn’t for playing chill boss”..
- MoU with Chinalco violates land rights..
- Jagdeo: ‘Exxon trekt zich niet terug uit gesprekken over Bl…..
- AMATEURISTISCHE CRIMINALITEITSBESTRIJDING..
- Symposium Nationaal Leger gericht op versterking leiderscha…..
- EBS heeft al vier transmissiemasten staan in uitbreidingspr…..
- Ministerie ROS zoekt nieuw onderkomen na stormschade..
- ABOP verwerpt presidentieel besluit..
- Opzetten waterautoriteit verdient hoge prioriteit..
- Onderzoek naar Pan American-zaak bij rechter-commissaris vo…..
- VIDS: Alle activiteiten West-Suriname meteen stopzetten..
- Wetgeving en een autoriteit nodig voor integraal waterbehee…..