Film ‘Wiren’ is eerste Surinaamse inzending voor Oscars

Wiren, een Surinaamse speelfilm, is uit een inzending van twee geselecteerd om als eerste Surinaamse film ingediend te worden bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences voor een Oscar. Wiren is geregisseerd door Ivan Tai-Apin. De Suriname Selection Committee for Film Submission heeft de indiening vorige week gedaan, geeft voorzitter van het comité, Elviera Sandie, te kennen tegenover Suriname Herald.
In december zal het comité te horen krijgen als ‘Wiren’ is genomineerd voor een award en wel in de categorie ‘Best International Feature Film’. Sandie noemt dit een historisch moment. Voor het eerst in de geschiedenis van Suriname zal een Surinaamse film meedingen voor een Oscar. Zij voegde meteen eraan toe, dat er in elk land structurele procedures gelden voor de selectie van een film.
Een van de criteria was dat die moest worden bezichtigd in de bioscoop en een aantal views moet hebben. Dankzij de vertoning van de film in de bioscoop in Nederland is deze target gehaald, merkt Sandie op. Het aantal views in Suriname alleen zou niet genoeg zijn, vooral omdat Suriname slechts een bioscoop heeft. Wiren heeft meegedaan aan een Internationaal filmfestival in Nederland. De film heeft volle zalen gehad.
Met het selecteren van een Surinaamse film voor de Oscars geeft het Surinaamse filmmakers een podium. Ze merkt verder op dat Suriname nog heel weinig filmmakers heeft en enkele makers van documentaires. Ze voegde meteen eraan toe dat documentaires ook ingezonden mogen worden. Sandie hoopt dat Surinaamse filmmakers met de selectie van Wiren gemotiveerd zijn geraakt om meer films te produceren.
Ze haalt aan dat Suriname in het prille begin van de filmindustrie zit. “We moeten ons laten inspireren door onze mooie cultuur en de verschillende verhalen die er zijn,” zegt Sandie. Ze is van oordeel dat men meer kennis kan maken met Suriname door middel van film.
Ze hoopt dat de film Wiren wordt genomineerd, want het is een sterk thema dat Wiren heeft neergezet. Bovendien is het een universeel vraagstuk van de betrokkenheid van mensen met een beperking.
Korte introductieDe jonge Wiren overwon de nodige tegenslagen om van het platteland in Paramaribo te geraken. Daar wacht een nog grotere uitdaging: opkomen voor zijn rechten als dove. Hij moet heel wat opofferen om zijn doel te bereiken.
Het is een op ware gebeurtenissen gebaseerde film over de dove Surinaamse jongen Wiren, wiens ambities hem van het platteland naar Paramaribo brengen, waar hij op het Kennedy-internaat terechtkomt. Later, als hij wordt afgewezen door de universiteit, realiseert hij zich dat dove mensen niet dezelfde rechten en kansen genieten als horende mensen. Hij besluit gerechtigheid te zoeken door de regering te vervolgen, om die te dwingen zich te houden aan de Conventie van de Rechten van Mensen met een beperking.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald