Filipijnse president krijgt niet de allereerste prik Russisch vaccin

De Filipijnen zullen in oktober beginnen met grootschalige menselijke tests van het Russische Covid-19-vaccin, maar president Rodrigo Duterte zal de inenting pas ontvangen als de toezichthouders de veiligheid ervan garanderen, zegt zijn woordvoerder. Duterte had zichzelf eerder aangeboden als proefkonijn voor de allereerste prik, waarbij hij ‘enorm vertrouwen’ had in het coronavirusvaccin, ondanks de groeiende scepsis over de effectiviteit ervan. Harry Roque, de presidentiële woordvoerder, zei echter dat het staatshoofd niet eerder dan 1 mei volgend jaar het vaccin zal ontvangen – weken nadat de door Rusland gefinancierde derde fase van de klinische proef in de archipel in maart zal eindigen.

“Op 1 mei zal de PSG (presidentiële veiligheidsgroep) hem de inenting toestaan, zodra alle vereiste tests zijn afgerond”, zei Roque tegen verslaggevers. Verwacht wordt dat de Filipijnse Food and Drug Administration het vaccin – ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya en het Russische ministerie van Defensie – in april zal goedkeuren. Maria Rosario Vergeire, de Filippijnse staatssecretaris van Volksgezondheid, zei dat alle klinische onderzoeken het regelgevingsproces zouden moeten doorlopen. Filipijnse vaccinexperts zullen volgende maand de resultaten van de fase één en fase twee van de Russische klinische onderzoeken beoordelen. Fase drie van de klinische onderzoeken zullen, van oktober tot maart volgend jaar, simultaan in het Zuidoost-Aziatische land en Rusland plaatsvinden.   

Filipijnse functionarissen van de afdeling wetenschap en technologie hebben woensdag een ontmoeting gehad met Gamaleya om de protocollen te bespreken voor de proef met het vaccin, dat ‘Spoetnik V’ wordt genoemd naar de baanbrekende Sovjet-satelliet uit de jaren vijftig. De Filipijnen, die moeite hebben om het virus in te dammen, hebben het aanbod van Rusland om deel te nemen aan de productie van het vaccin aanvaard.

Anna Lisa Ong-Lim, hoogleraar infectieziekten aan de University of the Philippines College of Medicine, zei dat de tijdlijn van de regering om tegen mei een vaccin beschikbaar te hebben “zeer optimistisch” was. Het land zal aanstaande maandag ook beginnen met klinische proeven voor het Japanse antivirale middel Avigan om Coronavirus-patiënten te behandelen. 

Duterte wil graag toegang tot een vaccin en deed vorige maand een pleidooi aan China om van de Filipijnen een prioriteit te maken als het er een zou ontwikkelen. De president heeft beloofd dat de Filipijnen, die lijden onder de grootste economische krimp in bijna drie decennia, in december “weer normaal” zouden zijn, ook al meldt het sinds vorige maand recordaantallen dagelijkse besmettingen met het Coronavirus.

De Filipijnen hebben het hoogste aantal bevestigde infecties geregistreerd in Zuidoost-Azië met meer dan 164.000 gevallen en meer dan 2.600 doden. Het meldde gisteren nog eens 4.002 nieuwe besmettingen en 23 extra doden in het land.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com