File Suezkanaal voor morgen opgelost

De file voor het Suezkanaal zou voor zondag moeten zijn opgeheven. De laatste schepen die zijn gestrand door het vastlopen van een gigantisch containerschip in het Suezkanaal zouden zaterdag de waterweg moeten passeren. De kanaalautoriteit zei ook dat de bevindingen van een onderzoek naar het incident binnenkort zouden worden vrijgegeven.Osama Rabie, voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA), zei dat 85 schepen zaterdag van beide kanten het kanaal zouden passeren. Ze zullen de laatste 61 schepen van de 422 zijn die in de rij stonden toen de Ever Given maandag werd vlot getrokken, waarmee een einde kwam aan de achterstand in de scheepvaart die tijdens de crisis was opgebouwd.Internationale toeleveringsketens raakten in verwarring toen de 400 meter lange Ever Given op 23 maart aan de grond liep in de vitale handelsader, waarbij gespecialiseerde reddingsteams er bijna een week over deden om het te bevrijden na uitgebreide baggerwerkzaamheden en herhaalde sleepoperaties.Woensdag begon de SCA een onderzoek naar de oorzaak dat het schip vastliep in het Suezkanaal en de waterweg zes dagen lang blokkeerde, vertelde Rabie vrijdag laat aan de MBC Masr. “Het onderzoek verloopt goed en duurt nog twee dagen, daarna maken we de resultaten bekend.”Toen hij deze week het kanaal bezocht, zei de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi: “We moeten de wereld een sterke boodschap geven dat het Suezkanaal … de wereldhandel in dit tempo of meer kan vervoeren.”Het was nog niet duidelijk of het Suezkanaal ervoor zou kiezen om een ​​tweede kanaal uit te breiden ten zuiden van het kanaal dat Egypte in 2015 opende voor een bedrag van US$ 8 miljard langs een deel van de waterweg van 70 km. Door een dergelijke uitbreiding zou het verkeer kunnen blijven stromen, zelfs als een schip aan de grond zou worden gehouden.”Een uitbreiding voor het zuidelijke deel van het kanaal kan worden overwogen”, zei el-Sisi. “Het is aan de technische mensen. We willen geen maatregelen nemen alleen vanwege buitengewone situaties.”

De Ever Given ligt voor anker in het Great Bitter Lake, waar het veiligheids- en technische inspecties ondergaat. (Getty Images)

Nadat de Ever Green was bevrijd zei Rabie dat Egypte twee nieuwe sleepboten krijgt, een volgende week en een andere in augustus. Het technische vloot van de SCA wordt ook uitgebreid met de grootste baggerschip in het Midden-Oosten en nog eens vijf nieuwe Chinese sleepboten.Maar experts uit de scheepvaart zeiden dat specialistische apparatuur en bijbehorende procedures al lang moeite hebben om de steeds groter wordende commerciële schepen bij te houden. “De gemiddelde grootte van de meeste schepen is de afgelopen 15 jaar exponentieel toegenomen. De mogelijkheid om deze grotere schepen te redden is echter niet toegenomen”, zegt Peter Townsend, een veteraan in de maritieme verzekeringssector. “Het probleem is om containers van in wezen een gebouw van 20 verdiepingen hoog van zee te krijgen.” ………… (Star)


Lees verder

Bron: .com