Fifac filmfestival met 37 films uit 13 landen

PARAMARIBO — Van 8 tot 12 oktober vindt de zesde editie plaats van het Festival International du Film Documentaire Amazonie-Caraïbe (Fifac) in St. Laurant du Maroni plaats.  Meer dan 190 documentaires werden ingestuurd om deel te nemen aan dit festival dit jaar. Daarvan werden 37 gekozen uit 13 verschillende landen.
Het festival is bedoeld om de voortdurende strijd van de volkeren van het Amazonegebied en het Caribisch gebied voor land, rechten en vrijheid te laten zien. Filmmakers onderzoeken de impact van kolonisatie, de strijd van inheemse volkeren en mensenrechtenactivisme. Voorbeelden hiervan zijn Hasta que se apague el sol (Colombia) en Les âmes bossales (Haïti).

Deze editie van Fifac belooft een rijke, meeslepende ervaring te worden met een diversiteit aan stemmen die zowel historische als hedendaagse kwesties aanpakken,

Het festival probeert de focus ook te leggen op jongeren en toekomstige generaties. Verschillende films verkennen thema’s van geweld en culturele identiteit vanuit het perspectief van de jongere generaties, zoals Kouté Vwa van Maxime-Jean Baptiste en Shirimpari, herencia del rio van Lucia Florez, die de uitdagingen en overgangen van jongeren in deze regio’s belichten. Deze editie van Fifac belooft een rijke, meeslepende ervaring te worden met een diversiteit aan stemmen die zowel historische als hedendaagse kwesties aanpakken, terwijl ze artistieke expressie gebruiken als middel voor genezing en verzet, meldt het festival in een persbericht.
Suriname
Dit jaar is er veel tijd en energie gestopt in het betrekken van Surinaamse films bij dit festival. Zeker twee films, waaronder Mama Sranan, geregisseerd door Tessa Leuwsha, die ook in competitie is. De deelname van drie Surinaamse professionals uit de filmindustrie markeert een verdere betrokkenheid van de creatieve scene van Suriname. Ook Frans-Guyana zelf is aanzienlijk vertegenwoordigd met twaalf films, waarvan er zeven verbonden zijn met Saint-Laurent du Maroni en West-Frans-Guyana.
Daarnaast zijn er ook pitch-mogelijkheden en ontmoetingen met professionals in de filmindustrie die op zoek zijn naar het volgende goede verhaal in de Amazone en Caribische regio om op het grote doek te kunnen vertellen. “We hopen dat ons gewaardeerde publiek zal genieten van dit rijke en diverse programma, net als onze middelbare schooljury en onze professionele jury onder leiding van de getalenteerde Haïtiaanse regisseur Gessica Généus, ” aldus het festivalteam.