FID trekt Surinames kredietwaardigheid omhoog

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Zoals door analysten werd verwacht heeft het finaal investeringsbesluit (FID) van TotalEnergies om in Blok 58 voor de kust olie te gaan produceren nu reeds een positief effect op Surinames positie op financiele markten. Kredietratingbureau Moody’s Ratings heeft Surinames kredietwaardigheid dinsdag omhoog getrokken van ‘Caa3’ naar ‘Caa1’ en de outlook veranderd van ‘stabiel’ naar ‘positief’. Het is de eerste kredietrating die is uitgekomen sinds de FID op 1 oktober werd bekendgemaakt.

De verhoging naar ‘Caa1’ weerspiegelt, aldus het bureau, de verwachte impact op Surinames kredietprofiel van grote economische en fiscale meevallers in verband met een groot offshore-olieproject. De investeringsbeslissing (FID) van TotalEnergies om het GranMorgu-olieproject te ontwikkelen, zal een substantieel positief effect hebben op de economische en fiscale trajecten van het land. “We verwachten dat de start van de olieproductie zal leiden tot een periode van zeer hoge groeicijfers en dat de overheidsinkomsten uit het project zeer groot zullen zijn in verhouding tot de schuldenlast en de bruto financieringsbehoeften. Bovendien weerspiegelt de opwaardering de aanzienlijke daling van de overheidsschuld, gedreven door fiscale en economische hervormingen die de afgelopen drie jaar zijn doorgevoerd”, staat in het ratingsrappory.
Deze hervormingen hebben geresulteerd in een primair overschot, waarvan Moody’s verwacht dat het gehandhaafd zal blijven, wat zal resulteren in een verdere duidelijke daling van de schuldenlast. Hoewel het offshore olieproject een transformatieve kans biedt voor het land, omvat de Caa1-rating risico’s die verband houden met mogelijk wanbeheer van de meevaller, waaronder uitgavendruk voordat toekomstige olie-inkomsten zich materialiseren, wat de blootstelling van de begrotingsrekeningen aan vertragingen in de start van de olieproductie zou vergroten en de risico’s van staatsliquiditeit en rollover zou blootleggen.
Risico’s
De positieve vooruitzichten weerspiegelen voorts het potentieel voor verdere verbetering van de economische en fiscale kracht van Suriname, gedreven door voortdurende economische hervormingen en gunstige investeringsvooruitzichten. Hoewel toekomstige olieproductie de overheidsinkomsten aanzienlijk zal verhogen, zal de mate waarin dit het kredietprofiel van Suriname zal verbeteren, afhangen van het vermogen van de autoriteiten om een voorzichtig fiscaal en macro-economisch beleid te handhaven.
Tegelijkertijd heeft Moody’s de lokale valutaplafonds van Suriname verhoogd van ‘Caa1’ naar ‘B2’, waarmee ze een verschil van twee ‘notches’ met de staatsrating hebben behouden, wat grote externe onevenwichtigheden, een sterke afhankelijkheid van één grondstof (goud) en zwakke instellingen en beleidsvoorspelbaarheid weerspiegelt. Het plafond voor vreemde valuta werd verhoogd van ‘Caa2’ naar ‘B3’, wat een kloof van één trede vertegenwoordigt ten opzichte van het plafond voor lokale valuta, wat een lage effectiviteit van het beleid, een hoge externe schuld en een relatief gesloten kapitaalrekening weerspiegelt die een zekere mate van overdrachts- en convertibiliteitsrisico genereren, ondanks een staat van dienst van beperkte interventie.
Motivering
In haar motivering van de upgrade stelt Moody’s dat door de GranMorgu-ontwikkeling de economie van Suriname een zeer snelle reële BBP-groei zal ervaren wanneer de productie begint, terwijl er ook de mogelijkheid is voor een positieve spillover naar de onshore economie. Dit snelle tempo van economische groei zal het inkomen per hoofd van de bevolking verhogen, wat de schuldenlast van het land aanzienlijk zal vergroten.Staatsolie schat de overheidsinkomsten op meer dan US 20 miljard dollar gedurende de looptijd van het project. De overheid zal aanzienlijke fiscale inkomsten ontvangen uit de start van de olieproductie. In eerste instantie zal een aanzienlijk bedrag aan inkomsten afkomstig zijn van de royalty van 6,25 procent op de olieproductie. Moody’s schat dat de overheid jaarlijks tussen de 500 en 700 miljoen US dollar kan ontvangen vanaf 2028, en dat de inkomsten aanzienlijk zullen toenemen zodra het project het kostenherstelpunt in 2032 bereikt.
Inkomsten van deze omvang zijn aanzienlijk voor een economie van 4 miljard US dollar met totale overheidsinkomsten die momenteel gelijk zijn aan 25 procent van het BBP. Aanzienlijke verwachte toekomstige inkomsten uit olie hebben het potentieel om de economie van Suriname te transformeren, maar de precieze hoeveelheid en timing van die inkomsten zijn volgens het ratingbureau gevoelig voor vertragingen in de productie en het toekomstige niveau van de olieprijzen.
De Caa1-rating omvat risico’s die verband houden met mogelijk wanbeheer van de olie-meevaller. Met uitgaven die waarschijnlijk jaren voor de start van de olieproductie zullen toenemen, zouden hogere overheidsleningen, indien niet gepaard gaande met verbeterd fiscaal en schuldbeheer, de financiële blootstelling van de overheidsrekeningen aan vertragingen in het project of lagere dan verwachte olieproductieniveaus vergroten.-.