Feestelijke onthulling Boekoe monument in Tamarin

Tekst en beeld Audry Wajwakana
TAMARIN — Langs de Cotticarivier verrijst het Boekoe monument, dat met de kolossale aluminium panelen doet denken aan een windgong. Deze panelen, bevestigt aan een groenhart paal van twintig bij twintig centimeters, bewegen zachtjes op het ritme van de wind. Vrijdag is in het marrondorp Tamarin het langverwachte Boekoe monument feestelijk onthuld. Initiatiefnemer John Pel is zichtbaar opgelucht. “Ik denk dat dit een prachtig moment is om de jarenlange zoektocht naar Fort Boekoe af te sluiten”, zegt hij aan de Ware Tijd.

Het Boekoe monument symboliseert de geschiedenis van Fort Boekoe, een nederzetting van de Boni Marrons, die streden tegen het plantagesysteem en de koloniale overheersing in de achttiende eeuw. Pel, een Nederlandse socioloog en avonturier heeft langer dan twintig jaar diverse expedities in het Cottica gebied ondernomen in een poging Fort Boekoe te vinden.

“Een afspiegeling van die ongrijpbare geschiedenis”

Hij heeft zich erbij neergelegd dat hij het fort nooit zal vinden. “Misschien hoort het zo. Het mysterie blijft hierdoor intact, evenals de spirituele kracht die het met zich meedraagt”, zegt Pel berustend. Het monument is volgens Pel een symbool daarvan.
“Een afspiegeling van die ongrijpbare geschiedenis. Voor mensen die Fort Boekoe willen bezoeken of eer willen bewijzen, biedt dit monument een plek om toch inspiratie te vinden en de erfenis van Boekoe te ervaren”, zegt Pel.
Het monument staat aan de overkant van het Boekoegebied, aan de andere zijde van de Cotticarivier, en is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Jan-Willem van Oldeneel. In overleg met de lokale bewoners van Tamarin en Pikin-Santi zijn verschillende afbeeldingen gekozen om op de panelen plaatsten. Naast de letters die het woord Boekoe vormen, bevatten de panelen symbolen van een vis, tembe, kanon, geweer, boeien en een slang, die volgens de lokale bewoners verbonden zijn met de geschiedenis van het fort.
De huldigingsceremonie vond plaats in aanwezigheid van de ministers Krishna Mathoera (Defensie), Rishma Kuldipsingh (Economische Zaken en Technologische Innovatie) en Riad Nurmohamed (Openbare Werken), evenals lokale bewoners en enkele belangstellenden uit de stad. Minister Mathoera, die de president vertegenwoordigde, prees het monument als een belangrijke stap in de erkenning van de vrijheidstrijd van de Marron en benadrukte dat het monument potentieel voor economische groei en toerisme in de omgeving kan zorgen. Ondanks de moeilijk begaanbare weg naar het dorp, was de sfeer feestelijk met een optreden van een awasa-dansgroep, speciaal overgekomen uit Moengo.

Het Boekoe monument in Tamarin met kolossale aluminium panelen doet denken aan een windgong (wind chime).