PARAMARIBO — Rechter Clayton Wallerlei heeft woensdag de Federatie van Paraplantages niet-ontvankelijk verklaard in haar eis om de datum van inwerkingtreding – 1 mei – van enkele artikelen uit het nieuwe Burgerlijk Wetboek te schorsen of op te schorten. De federatie noemde zich directe belanghebbende bij deze artikelen en vreest dat de nieuwe wet de rechten van plantage-eigenaren en hun nazaten ernstig zal aantasten.
De schorsing van de specifieke artikelen zou moeten gelden totdat de federatie “deugdelijk” was geconsulteerd door de regering en De Nationale Assemblee over de reikwijdte en het voorziene effect van de artikelen op het communale grondbezit van onder meer de Paraplantages. De federatie had in haar eis meegenomen dat bij een vonnis in haar voordeel de staat binnen 1×24 uur de aanhouding van de inwerkingtreding moest vaststellen op straffe van een dwangsom van SRD 10.000 tot een maximum van SRD 10 miljoen voor elk uur dat de staat in gebreke bleef.ADVERTISEMENT
‘Paraplantages van Paranen’
Op 16 maart hadden diverse sprekers tijdens een spoedvergadering van de Federatie van Paraplantages hun ongenoegen geuit over de impact van het nieuwe Burgerlijk Wetboek op het district. “De Paraplantages blijven van de Paranen”, stelde Laurens Neede, lid van de federatie. “Onze voorouders kochten deze plantages zwart op wit voor hun nakomelingen. No wan lanti no e teki no wan gron dya na Para”, waarschuwde Neede.
Door verschillende plantagebesturen en nazaten werd gesteld dat het verlies van eigendomsrechten een historisch onrecht zou zijn, aangezien de gronden na de afschaffing van de slavernij in 1863 onder specifieke voorwaarden zijn aangekocht door voormalige tot slaaf gemaakten. “Onze gronden zijn in gevaar door deze wet. Wij, de eigenaren, zijn niet betrokken bij het tot stand komen ervan. Deze gronden zijn door onze voorouders met bloed, zweet en tranen gekocht voor ons. Niemand pakt ze van ons af”, zei Patrick Kensenhuis, voorzitter van plantage Osembo.
- PROMAR-project stimuleert strijd tegen plasticvervuiling..
- Krishnadath mist belangrijke zaken in recente opiniepeiling..
- Kabinet van de President bestudeert verzoeken om uitstel ni…..
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren..
- Nieuwe samenwerking versterkt maritieme opleidingsmogelijkh…..
- Alpha Power Tech wil zonne-energiecentrale van350 megawatt …..
- SAMAP sluit af met opening eerste cassavepap-verwerkingslij…..
- Mathoera: ‘We doen geen zaken met verdachte bedrijven’..
- Kans op een enkele bui..
- Xiomara Cadogan zal zich inzetten voor de jeugd en Onderwij…..
- Trump teleurgesteld in Poetin: “Ik wil dat hij stopt met sc…..
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek..
- Michel Felisi vindt eerlijkheid en integriteit belangrijk i…..
- Borgsom als stok achter de deur voor schoner Suriname na ev…..
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezing…..
- Financiële inclusie beurs gehouden in Brokopondo..
- ‘Gedetineerden hebben een vangnet nodig’..
- Regering overweegt verhoging studententoelage naar SRD 1000..
- NPS herdenkt Henck Arron: ‘Visie, daadkracht en geloof in S…..
- Regionale vluchten SLM aangepast wegens onderhoudsbeurt..
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs..