Het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht hebben de Pikin Saron-zaak afgesloten, met torenhoge en eenzijdige straffen. De agenda van een muur van macht en orde bouwen rondom de belangen van de regering en diens broodheren, is voelbaar voor de eerste bewoners van ons grondgebied en voor de minderbedeelden die hun ontevredenheid proberen te uiten. Verloren in dit alles gaat, dat jarenlang eerst de weg van verenigd protest en vreedzaam betoog opgezocht is. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechterlijke macht, heeft niet in deze kwestie en niet in de vele pesterijen naar activisten toe, de jaren in acht genomen waarbij vreedzaam om ombuiging van het beleid verzocht en gesmeekt is.
Mensenrechtenorganisaties wereldwijd, hebben keer op keer Suriname op de vingers getikt over de ruimte die activisten geboden wordt, terwijl het stakingsrecht inmiddels zo compleet uitgehold is, dat het vakwezen het middel niet meer behoorlijk in kan zetten. Het verband tussen het gebruik van vreedzame middelen voor verandering en de toename van gewelddadige middelen is zo oud als de democratie en de rechtsstaat zelf. Enig historisch besef leidt zelfs tot de conclusie dat van de Romeinse Republiek tot aan Magna Charta en de Franse Revolutie, de realiteit van georganiseerde ontevredenheid, meer bijgedragen heeft aan democratische ontwikkeling, dan enige verheven gedachten bij machthebbers. Een aantal activisten heeft zich door de politiek laten rekruteren, gekozen voor het ondernemerschap of een carrière en anderen hebben via ngo’s een andere roeping gevonden.
De last man standing in het plaatje, ondanks juridische tegenslagen, Pakittow, heeft in niet mis te verstane bewoordingen en daden, zich geschaard naast de familieleden van de veroordeelden in het Pikin Saron-proces. De waarschuwing van nieuwe protestacties is door hem verwoord. Meer nog is die waarschuwing te lezen van de gezichten van de ondersteuners die aanwezig waren. Zoals het af te lezen is van roependen in de woestijn, tegen de komst van de mennonieten, de komst van Chinalco en de geheimzinnigheid rondom de voorwaarden voor investeringen in offshore en de Corantijnbrug. De maand februari, de internationale en historische maand van onrusten en omwentelingen, herbergt een onheilspellend voorgevoel in zich, voor een krachtmeting.
The post FEBRUARI-ONLUSTEN IN AANTOCHT? ..
- De martelweg naar Nickerie: een verwaarloosde hoofdslagader..
- Staatsolie Raffinaderij weer operationeel na tijdelijke sti…..
- Santokhi waarschuwt voor afhankelijkheid van olie-inkomsten…..
- Twaalfjarige verwondt medeleerling met scherp voorwerp om s…..
- Twaalfjarige leerling steekt klasgenoot na ruzie om brood..
- Volksgezondheid versterkt eerstelijnszorg met medisch mater…..
- President Santokhi: “Kwaliteiten van dierenriemteken Slang …..
- India schenkt 5.000 militaire uniformen aan Suriname..
- Suriname wil dat mensenrechten van gedeporteerde Surinamers…..
- Bryan Ristie specialiseert zich in maritiem energiebeheer..
- Martin Karel Woltersorff..
- Man aangehouden met partij illegale sigaretten..
- Nieuwe wet voorkomt dat parlementariërs ‘sneaky’ hun zetel …..
- Twaalfjarige leerling brengt mede-leerling een snijverwondi…..
- Ronald Tjoen Loi Chin..
- Frank Saheed Rier..
- Kasmiatoen Toon Tonia Nitiredjo..
- Diefstal uit koffers op JAP- Luchthaven..
- Brandstofprijzen GOw2 tijdelijk duurder vanwege uitvallen S…..
- Stier doodgeschoten en in stukken gedumpt in kanaal te Cora…..
- Nieuw B.W.: Geen overdrachtsakten meer mogelijk door de Sta…..